La Fundació Philippe Cousteau ha recuperat aquest cap de setmana una cerimònia que uneix l’aigua dels oceans de tot el món en una àmfora i una vegada segellada es llança al fons marí. Es tracta d’una unió simbòlica de diferents punts del món en un compromís per a la recerca marina. Aquest ritual es va fer a la costa cantàbrica entre el 1979 i el 1983. Ara, 40 anys després, la fundació l’ha volgut recuperar a l’Estartit (Baix Empordà), on hi haurà la nova seu mundial de l’entitat destinada a la recerca marina. A més, el president de la fundació, Herminio Menéndez, ha reafirmat que el 15 de setembre començaran les obres de construcció dels edificis projectats a l’Estartit.
La cerimònia es va fer el divendres al vespre després d’un acte a l’espai Ter de Torroella de Montgrí. A partir d’aquí, la fundació va unir en una sola àmfora les aigües que havien transportat de l’oceà pacífic, de l’oceà atlàntic, del mar bàltic, del Carib, del mar Cantàbric i del Mediterrani. Tota l’aigua es va barrejar en el recipient i es va segellar. A continuació, un veler va sortir del port de l’Estartit i va anar fins a la zona del Molinet, on allà van llançar l’àmfora al fons del mar.
La responsable de llançar-la va ser la campiona europea de waterpolo Lídia Estaller. La intenció de la fundació és repetir aquest cerimonial cada any i recuperar la tradició dels orígens de la Fundació Philippe Cousteau.