Els banyistes de diverses platges de Palafrugell s’han trobat aquest dimarts desenes de meduses que els han impedit el bany. Concretament, a Tamariu i Aigua-Xelida, tot i que aquest dilluns també n’hi havia a Calella de Palafrugell. Els experts avisen que la presència d’aquests cnidaris no és permanent, i que si un dia n’hi ha, el més probable és que el següent ja no hi siguin.
Les meduses localitzades a Palafrugell corresponen a l’espècie Pelagia Noctiluca, la més comuna de totes, i que produeix picades molt irritants.
Els experts deixen clar que la presència de meduses no és permanent. Josep Maria Gili, investigador de l’Institut de Ciències del Mar, explica a Ràdio Capital que “una platja pot tenir meduses de mitjana uns set dies al llarg de tota la temporada, i mai més de tres dies seguits”.
Concretament, la medusa localitzada a Palafrugell és la Pelagia Noctiluca. Com reconèixer-les? Segons la informació de l’Institut de Ciències del Mar, tenen un color rosat vermellós. Les juvenils poden ser de color marró clar. El diàmetre de l’ ombrel·la pot assolir els 20 cm. L’ ombrel·la és semiesfèrica amb 4 braços orals gruixuts i 8 tentacles marginals (de fins a 2 m de longitud). La superfície de l’ ombrel·la està coberta de berrugues marrons. És una espècie oceànica i el seu cicle de vida és completament pelàgic (sense fase de pòlip). La seva presència en la costa depèn de les condicions ambientals i climatològiques. És una espècie bioluminescent.
La seva presència massiva a les platges de Palafrugell d’avui es pot deure a la calidesa de l’aigua. Segons els registres, ha estat el maig amb l’aigua més càlida de les últimes dècades.
La Fosca a Palamós també