Si volem ser catalans contents, mirem entre tots d’inventar-nos més verbs per dir que volem gaudir. Gaudir està bé com a verb, però queda curt. Ja hi ha alternatives, però no en tenim prou amb verbs com fruir, xalar, o amb els sinònims que proposa el diccionari. La forma disfrutar encara no s’accepta. Dic encara, perquè tard o d’hora entrarà per la porta petita al diccionari normatiu i serà acceptat. I no soc jo dels qui van en la línia del que als anys vuitanta en deien el català light, o el català que es parla al carrer, però en aquest cas caldria més permissivitat.
Però és veritat, ens falten més verbs per fer referència al fet de passar-nos-ho bé. Resulta estrany que el català, que és una llengua que té una riquíssima varietat de mots per abastar centenars de milers de situacions, per definir objectes, i donar nom a les coses més properes i alhora les més inversemblants, acabi usant un, màxim dos verbs, davant l’acte de gaudir.
Gaudir del sexe, d’un bon plat a taula, d’una bona novel·la, d’una sessió de crossfit… Molta cosa passa pel gaudir.
Estic segur que milers o centenars de milers de periodistes, escriptors o publicistes que anuncien les seves coses i productes en català estarien d’acord en trobar, o si més no, inventar-se més verbs que donin més joc al “gaudir” que tenim més que amortitzat.
Vine a gaudir del paradís natural. Vine a gaudir de la vela. Vine a gaudir al nostre restaurant. Vine a gaudir de l’Empordà. Gaudeix de la nostra oferta formativa, gaudeix del nostre allioli gaudir i gaudir. Jo gaudeixo, tu gaudeixes, ell gaudeix.Ja hi ha algun verb com que s’escauria com a alternativa acadèmica, però amb el perill que soni carrincló, encarcarat, poc natural i fred. O sigui, artificiós, llunyà i poc nostre. Per tant, no s’usarà
Ens falten més verbs que mostrin que estem gaudint en qualsevol circumstància. Tampoc no massa més verbs, dos o tres més, encara que siguin inventats, fent un procés participatiu online, fent una campanya a TV3 o enquestes telefòniques. No és broma, estem limitats en aquest sentit.
El verb gaudir ocupa avui multitud d’anuncis, eslògans, frases, catàlegs, fulletons, pàgines web, anuncis de ràdio, blogs, tuits i altres mandangues i convé que tingui més germanets sinònims, noves formes, noves alternatives, que vagin més enllà, i ens permetin… fruir.