La Generalitat permetrà flexibilitzar les restriccions per sequera als pagesos, ramaders i viveristes que justifiquin que fan un ús eficient de l’aigua. La mesura s’aplicarà cas per cas i, per aconseguir més volum del que fixa el Pla de Sequera, les diferents explotacions, negocis i comunitats de regants han de presentar un pla d’estalvi davant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, insta tots aquells que hagin fet els deures a “presentar ja les sol·licituds” davant l’entrada imminent en emergència (quan la dotació d’aigua per a reg agrícola, per exemple, es reduirà fins al 80%). A Girona, un dels qui ja ho tenen autoritzat és Vivers Planas de Púbol.
“Avui ens fa especial il·lusió comunicar que Vivers Planas és el primer viver que aconsegueix una resolució per part de l’ACA dels plans d’estalvi d’aigua”, ha afirmat Guillaumes. Els plans d’estalvi els poden presentar els titulars d’una concessió per a l’aprofitament d’aigües a les conques internes de Catalunya. Són, essencialment, comunitats de regants, comunitats d’usuaris d’aigua o explotacions agrícoles o ramaderes. La intenció és que aquells “que han fet els deures”, no hagin de reduir tant el consum d’aigua en funció de les restriccions que marquin l’alerta per sequera.
La directora general d’Agricultura i Ramaderia ha subratllat que es tracta de “premiar” els titulars de concessions que han anat adoptant mesures eficients per reduir l’ús d’aigua i evitar que el Pla de Sequera es converteixi en un “tarifa plana” que afecti a tothom per igual: “Permet que la reducció d’aigua sigui menor per als que hagin implantat mesures d’eficiència”.
Un exemple pràctic és el de Vivers Planas de Púbol. En la situació actual d’excepcionalitat, la reducció homogènia sobre el paper és d’un 40%. La resolució de l’ACA la redueix al 17% gràcies a l’estalvi de recursos hídrics que fa anys que venen fent amb sistemes de modernització de reg per degoteig. “Han implementat moltes mesures i no seria del tot just que haguessin de tenir les mateixes reduccions que qui no ha adoptat mesures d’estalvi d’aigua”, ha afegit Guillaumes.
I si la situació s’agreuja i el Govern declara l’emergència per sequera, el viver no hauria de reduir l’ús d’aigua el 80% que estableix el pla, sinó que seria el 57%. El propietari de Vivers Planas Púbol, Joaquim Planas, ha afirmat que haver aconseguit el pla d’estalvi “és bàsic” per al futur de l’empresa. “Amb una reducció del 40% pràcticament només ens donava per a supervivència de planta i, en canvi, el 17% ens permet produir planta amb la qualitat suficient per poder anar als mercats més exigent d’Europa”, ha afirmat Planas que remarca que més de 30% de la planta que comercialitzen va al mercat europeu més enllà de les fronteres estatals i més d’un 40% al mercat internacional.
Crida a la presentació de plans
Guillaumes ha fet una crida als titulars de concessions perquè presentin plans d’estalvi: “Que els demanin ja perquè, si entrem en emergència, a partir de l’endemà ja hauran de reduir l’ús d’aigua encara que hagin fet els deures”. Per això, Acció Climàtica està treballant conjuntament amb l’ACA en uns models de plantilla per facilitar la presentació de sol·licituds als titulars.
Les peticions es reben i es valoren cas per cas i també vol ser un revulsiu perquè els titulars implementin més mesures d’estalvi d’aigua per afrontar la situació “crítica” que viu el país per la sequera: “Es fa una resolució individualitzada en funció de les mesures adoptades”.
En relació a les comunitats de regants, la directora general ha precisat que, encara que la situació no sigui homogènia, poden precisar els plans d’estalvi recollint el percentatge de reducció de l’ús d’aigua i això permetrà “ajustar” les restriccions en funció de la situació.
El Pla de Sequera estipula, en l’escenari d’excepcionalitat, una reducció del 40% per al reg agrícola, del 30% en usos ramaders, del 15% per a usos industrials i del 50% per a usos recreatius. En un estat d’emergència, es rebaixa fins al 80% en reg agrícola, un 50% en explotacions ramaderes, un 25% en els usos industrials i es prohibeixen els recreatius.