El segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent creix en la seva sisena edició amb un augment de categories. El distintiu, impulsat per la Diputació de Girona, passa de catorze a disset seccions i suma un total de cent-quaranta-dos subcategories, el nombre més alt de la seva història. L’ampliació busca adaptar-se a les noves tendències dels productors gironins i, per això, l’anterior categoria de conserves i semiconserves s’ha dividit en quatre grups diferents: conserves; sofregits, brous i salses; semiconserves, i productes de quarta i cinquena gamma.
El concurs, que ha obert el termini d’inscripció aquesta setmana, permet a les empreses de les comarques gironines presentar els seus productes fins al 28 de febrer. Per participar-hi, cal que els productes es fabriquin íntegrament a la demarcació i que les empreses estiguin establertes al territori.
Els aliments seleccionats podran utilitzar el segell Girona Excel·lent durant dos anys i es beneficiaran d’accions de promoció, participació en fires especialitzades i suport empresarial per afavorir-ne l’expansió. En la passada edició (2023-2024), es van presentar 447 productes, dels quals 116 van ser distingits per la seva qualitat.
Els productes es valoraran a través de tastos a cegues, que es faran al maig amb un jurat especialitzat en gastronomia, restauració i agroalimentació. Els directors tècnics seran Salvador Garcia-Arbós, Pep Nogué i Jordi Àvila. El veredicte final es farà públic al juny. La Diputació de Girona va crear aquest segell el 2014 per impulsar el sector agroalimentari de la demarcació, promovent la qualitat i la competitivitat dels productors locals.