La cinquena edició del concurs per a l’obtenció del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona ha seleccionat 116 productes elaborats per 70 empreses de les comarques gironines per la seva gran qualitat. Com en cada edició, en els dos anys de durada del programa, els productes seleccionats podran utilitzar la marca Girona Excel·lent; es beneficiaran d’accions de promoció i difusió (participant en materials divulgatius, campanyes de comunicació i publicitat, i fires i esdeveniments especialitzats), i també gaudiran de serveis de formació i de treball en xarxa empresarial.
La presentació dels guanyadors s’ha fet aquest matí a la Diputació de Girona amb la participació del president, en funcions, de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el diputat, en funcions, de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local de la mateixa corporació, Jordi Camps.
S’ha batut el rècord de productes presentats i hi ha més empreses que mai. L’increment espectacular de productes participants en aquesta cinquena edició de Girona Excel·lent no fa més que confirmar la consolidació del distintiu entre els productors i el sector en general. En total se n’han presentat 447 –que són 134 més que en la quarta edició, que va tenir lloc fa dos anys. D’aquests productes, 35 són del Baix Empordà i provenen d’empreses relacionades amb begudes locals, d’arròs, de cafès i herbes, conserves i semiconserves, gelats i embotits.
La Diputació va crear el segell Girona Excel·lent l’any 2014 amb l’objectiu de donar suport al sector agroalimentari de la demarcació i, en concret, impulsar-ne, fomentar-ne i difondre’n els productes. Miquel Noger afirma que “tot el trajecte traçat pel segell Girona Excel·lent des de la seva creació ha anat encaminat a aportar prestigi, promoció i coneixement als productors. El nostre propòsit era que les empreses agroalimentàries disposessin d’una eina pública de suport que els ajudés a assolir l’excel·lència i a expandir-se”.
Un cop més, els tasts a cegues han estat la metodologia per valorar i escollir els productes guanyadors. Se n’ha valorat l’aspecte, l’aroma, el gust i l’harmonia d’una manera objectiva. És per això que tots els productes es presenten als tastadors desproveïts d’elements gràfics o visuals que puguin influir en la seva elecció i valoració final. Enguany hi han participat 43 tastadors, dirigits per Salvador Garcia Arbós, Pep Nogué i Jordi Àvila, que s’ha incorporat a aquesta edició.
El diputat, en funcions, Jordi Camps, ha dit en la seva intervenció que “m’agradaria aprofitar l’ocasió per destacar i agrair la tasca d’aquests tastadors que, amb el seu coneixement i expertesa, determinen la qualitat i el nivell dels productes. Aquest és un aspecte a ressaltar perquè el seu paper aporta credibilitat i exigència al segell”.
Aquesta edició del concurs ha comptat amb una categoria més (s’ha passat de 13 a 14), amb la incorporació d’un nou sector agroalimentari, el dels gelats. També es recupera el sector de la galeta, en detriment del sector del peix, que s’incorpora a conserves i semiconserves (anxoves).