Un any després del temporal Glòria, l’impacte al fons marí de la Costa Brava és inqüestionable, però els problemes derivats del Glòria en molts casos no van ser directament culpa del temporal, sinó fruit de diferents impactes que han anat debilitant poc a poc algunes espècies. Així ho ha explicat a Ràdio Capital Xavi Salvador, biòleg de l’associació baixempordanesa Grup de Natura Sterna. D’alguna manera, doncs, el temporal Gloria fou la gota que va fer vessar el got. I segons ha explicat, fins i tot, va ajudar a “fer net”.
Salvador ha explicat que un temporal no és una cosa tan estranya pel fons marí. Moltes espècies, a més, tenen cicles de vida anuals i si es moren, tornen a néixer.
Així doncs, si bé és cert que el Glòria va arrencar gorgònies malmeses fruit dels augments de temperatura i el canvi climàtic i va malmetre prats de Posidonia ensorrant-los, també és cert que aquests portaven molts anys reben impactes constants.
L’any 2017, per exemple, va haver-hi una mortalitat molt elevada de Gorgònies, degut a l’escalfament de l’aigua. Tal i com ha explicat Salvador, el temporal, “l’únic que va fer va ser treure individus que ja estaven deteriorats o malmesos”.
Per tant, d’alguna manera el temporal Glòria va ajudar a “fer net”. El desplaçament del sediment va provocar molta erosió que en certes zones va arrossegar comunitats senceres. Però el rerefons de l’impacte negatiu al medi, doncs, no són els temporals. Segons Salvador, els impactes que realment deterioren continuament la flora i la fauna marina són, evidentment, els que generem els humans. “És important enfocar la manera de viure dels humans per provocar el mínim impacte possible”, ha explicat.
Què podem fer per prevenir-ho?
El Grup de Natura Sterna va engegar una campanya el passat juliol per difondre i protegir la Posidònia. La iniciativa “Coneixem i protegim la Posidònia” busca l’apadrinament de tots els ports esportius de la Costa Brava.
D’aquesta manera, difonen plafons i tríptics per evitar l’ancoratge directe o l’abocament de substàncies que poden afectar a les espècies i generant un impacte constant.
La Posidònia Oceànica és una fanerògama endèmica del Mediterrani que es troba en regressió al litoral de la Costa Brava –i per extensió de tot Catalunya–, molt important per les praderies que és capaç de formar sota l’aigua: són l’hàbitat i la font d’alimentació de més de 1.000 espècies animals i 400 espècies d’algues.
Jaume Ramot, president del Grup de Natura Sterna de la Vall d’Aro, remarca la importància de protegir aquesta planta evitant bussejar prop de les praderies, sobretot amb les aletes, o agafar-se a les fulles o arrossegant l’equip de busseig si no es porta ben amarrat, si bé el principal problema per a la seva conservació és el fondeig de vaixells damunt de les seves prades.
Els efectes del Gloria, un any després
Segons Salvador, “la recuperació de zones perdudes pot durar dècades, però ja un any després del temporal, en part s’ha començat a regenerar. És cert que es va endur comunitats d’algues deixant zones on la roca va quedar completament pelada, però ara al febrer ja comenaran a ploriferar. Aquest any, per exemple, les Gorgònies han estat genial”.
Així doncs, mentre l’impacte dels temporals serà inevitable i obeeix el cicle natural, els impactes que generem els humans són els que poden augmentar la seva gravetat, però també són els impactes que podem controlar.