Glòria Marull: “Volem donar a conèixer els serveis que ofereix el Consell Comarcal i apropar-nos als ciutadans”

Amb les eleccions municipals d’enguany, també hi ha hagut un canvi al capdavant de la presidència del Consell Comarcal del Baix Empordà, que per primera vegada presidirà una dona i que en aquest mandat es repartirà conjuntament amb l’anterior alcalde de la Bisbal, Enric Marquès. Per avançar-nos alguns projectes i accions ens ha visitat la nova presidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà, que ha concedit la primera entrevista a Ràdio Capital, i alcaldessa de Serra de Daró, Glòria Marull.

Aquest és el primer cop que una dona ocupa el càrrec de la presidència al Consell Comarcal del Baix Empordà i Glòria Marull creu que és important que les dones vagin accedint a aquests llocs de responsabilitat. A més, Glòria Marull vol fomentar l’apropament d’aquesta institució a la població, “tenint en compte que he estat i soc alcaldessa de Serra de Daró i soc bastant propera amb els ciutadans”. La intenció de Glòria Marull també és dinamitzar i modernitzar aquesta institució.

La nova presidenta és conscient que per alguns ciutadans el Consell Comarcal és una institució poc coneguda. Tot i això, “volen fer un esforç en l’àmbit comunicatiu per donar a conèixer els serveis que ofereix”, explica Glòria Marull. I és que en aquesta institució s’hi realitzen diverses accions.

L’ocupació, la formació i la industrialització

Durant els últims anys el Consell Comarcal ha impulsat iniciatives i projectes relacionats amb l’ocupació i la formació dels joves a la comarca. Ho ha fet de la mà amb la recuperació d’oficis relacionats amb el sector de la pesca o la ceràmica, entre altres. Glòria Marull explica “que hi ha una gran necessitat d’empreses que cerquen joves que vulguin realitzar aquest tipus de feina”.

Glòria Marull reconeix que cal donar més exposició a totes les opcions a les quals poden accedir els joves. La nova presidenta del Consell Comarcal posa com a exemple la situació que va viure amb el seu fill de 16 anys, que es mostrava indecís sobre com afrontar els estudis.

El Baix Empordà és una comarca que, tot i que depèn, sobretot, del sector turístic, també té una àmplia xarxa de polígons d’activitat econòmica. Glòria Marull reconeix que no tenim una estructura de polígons propera a l’AP-7 que connecta amb Barcelona o França. Tot i això, el desenvolupament d’aquestes zones industrials s’ha de fer de la mà d’empreses petites i mitjanes orientades, sobretot, al sector tecnològic que es desenvolupen als polígons d’activitat econòmica.

La sostenibilitat i el territori

En termes de sostenibilitat, Glòria Marull apunta que cal ser més sostenibles. Tot i això, cal no oblidar les demandes del territori i evitar que es generin polèmiques com les del Macroparc eòlic Tramuntana. A més, cal veure quins efectes poden tenir aquests projectes d’energia sostenible al territori.

Glòria Marull recorda que a part del turisme, hi ha sectors al Baix Empordà que viuen, per exemple, de l’agricultura o la ramaderia. Per això, creu que quan es volen iniciar projectes d’aquest tipus, “hi ha pros i contres”. Tot i això, és evident que el canvi climàtic està afectant el territori amb fenòmens com la pedregada que hi va haver a la Bisbal fa gairebé un any o el temporal Glòria. En el cas de Serra de Daró, Glòria Marull recorda que durant el temporal Glòria van quedar-se incomunicats durant uns dies i que els camps de conreu es van inundar.

La marca Empordà

A l’hora de parlar de les relacions entre l’Alt i el Baix Empordà, recordant la polèmica d’unificació de la marca Empordà que va sorgir l’any passat, Glòria Marull destaca que ambdues comarques han de treballar de manera conjunta tal com han fet durant els últims anys. Destaca la importància de treballar la marca Empordà i destensionar les relacions. “Té sentit mantenir la marca Empordà com a paraigües conjunt”, apunta la presidenta del Consell Comarcal.

La gestió dels residus i l’abocador de Solius

Un dels punts que ha generat polèmica durant els últims mesos ha estat el tancament de l’abocador de Solius. Un cop tancat, ara el conflicte recau sobre el pagament del tancament i de les diverses taxes. Glòria Marull explica que la solució rau a crear un acord entre l’Agència Catalana de Residus i els municipis afectats. Tot i això, el Consell Comarcal ha finalitzat un estudi per dissenyar una planta de gestió de residus a la comarca.

El futur de Ràdio Liberty

Ràdio Liberty és la gran oblidada. Tot i que s’ha declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), i que el consistori de Pals hi té certes competències, el cost de crear un projecte per aquest espai no es pot assumir per part de l’Ajuntament. Glòria Marull reconeix que qui ha de liderar el projecte és el mateix consistori amb el suport del Consell Comarcal i altres institucions.