5.9 C
Pals
Divendres, 27 desembre 2024
- Publicitat -

Guia per observar les llàgrimes de Sant Llorenç

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Quan arriba el dia 10 d’Agost, Sant Llorenç, ens fa recordar la tradicional cita astronòmica amb la pluja de meteors més popular de l’any: les llàgrimes de Sant Llorenç. Tot i rebre el nom del Sant, aquests estels fugaços són visibles a partir el 17 de Juliol  i fins el 24 d’Agost.

Enguany podem dir que serà una ocasió especial ja que gaudirem de molt bones condicions astronòmiques per a la seva observació des de l’Empordà.

  • Què són les llàgrimes de Sant Llorenç o persèides?

Són restes de pols i petits fragments de roca i gel que ha deixat al llarg de la seva òrbita el comenta109P/Swift-Tuttle.

Quan la Terra creua aquesta zona de l’espai, els meteors es desintegren a l’entrar en contacte amb l’atmosfera terrestre produint la pluja de meteors.

  • Per què aquest any és especialment bó veure-les?

Enguany el pic màxim d’observació d’estels fugaços es produirà entre la nit i matinada del 12 al 13 d’Agost. S’esperen fins a 100 meteors per hora i, sempre i quan el cel estigui serè, a  Catalunya això coincideix amb la foscor de la nit i també amb l’absència de la lluna, ja aquests dies gaudirem de Lluna nova.

American Meteor Socity. Constel·lació de Perseus.
  • Consells per l’observació

Les pluges d’estels fugaços es poden veure a simple vista sense la necessitat d’utilitzar telescòpics o binocles, però és necessari fer-ho en zones fosques, allunyades de nuclis urbans per evitar la contaminació lumínica, com poden ser les platges o cales.

Cal esperar mitja hora per aconseguir que els ulls s’adaptin totalment a la foscor, i tot i que es poden observar en bona part del cel, la zona propera a la constel·lació de Perseus és la direcció més probable d’on poden sorgir aquests estels,  és per això que també se les coneix com a persèides.

El grup d’aficionats a l’astronomia astroempordà convida a qui vulgui gaudir d’aquest esdevinment a la platja de Castell de Palamós durant els dies 11, 12 i 13 d’Agost cap a les 21h.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Platja d’Aro i Castell d’Aro aposten per unes cavalcades inclusives i sostenibles

La regidoria de Cultura, organitzadora de l’esdeveniment, ha anunciat una de les grans novetats d’aquest any: un tram silenciós al recorregut de Platja d’Aro, dissenyat amb la col·laboració de Viu Autisme.

Altres notícies