El col·lectiu gastronòmic Cuina de l’Empordanet i l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya han iniciat els sopars amb tòfona dins l’època d’aquest bolet tan apreciat. Per donar-nos alguns detalls més de la campanya, al Supermatí de divendres passat ens va visitar el president del gremi i xef del Saó (Fonteta), Vicenç Fajardo.
La tòfona és un aliment molt preuat dins la gastronomia. Fajardo explica que dins de La Cuina de l’Empordanet són molts els restaurants que utilitzen aquest “diamant negre”. A partir d’aquí, s’han organitzat aquests sopars, a quatre mans, on hi ha un xef que acull el d’un altre restaurant i creen un menú fusionat a partir de les dues cuines.
Aquesta tècnica d’acollir altres xefs ja s’havia fet anteriorment. En conversa amb el president del col·lectiu, va contar que han arribat a ser fins a 10 mans, i durant l’any també es duen a terme moltes iniciatives diferents on treballen conjuntament. “Ara del que es tracta és el de la tòfona”, explica Fajardo. A través de la petició dels tofonaires i de les visites als cultius de Solsona, s’han creat bones sinergies i decidit tirar endavant aquests sopars. Enguany, però, està sent una època complicada per aquest bolet. “Està sent un any de bastant escassetat i el clima tampoc ajuda”, explica el president del gremi.
La iniciativa consta d’un menú tancat que el comensal pot consultar a través de les xarxes socials i està confeccionat per dos cuiners. La tòfona, l’ingredient estrella, es prepara de diferents formes i textures, així com la seva presentació. Tot això també està pactat amb una bodega, intentant donar més èmfasi a les bodegues més properes i “que són grans col·laboradors de Cuina Empordanet”.
Durant la prepandèmia i les etapes correlatives, s’han anat fent moltes coses. Hem trobat que cada cop hi ha més reclam. Al final, com a col·lectiu mirem d’adreçar les nostres accions cap aquest reclam per promocionar la terra i les cuines. Però la pandèmia ha afeblit la trobada de personal i és un tema vigent i preocupant, segons explica Fajardo. Més maldecaps per aquesta temporada són l’increment del preu de la llum i també de les matèries primeres. “Has de fer autèntics disbarats” per després poder marcar un preu que sigui “assequible i que el client continuï venint”.
El segon sopar es va realitzar divendres, fusionant les cuines de Damià Rafecas (Vicus, Pals) i Fajardo (Saó, Fonteta). El proper tres de març tindrà lloc la 3a edició on col·laboraran conjuntament Terramar i al Casamar, Llafranc amb Llafranc.