Avui ens endinsarem en un espai poc conegut de Platja d’Aro, en endinsarem al Parc dels Estanys, ubicat al sud del municipi per conèixer la seva història i què és el que fa especial aquest parc. Es tracta d’un espai natural de 150.000 m² d’extensió que compta amb un estany i observatoris d’aus i, també, espais per exposicions.
La història del Parc
Antigament, on avui hi ha el Parc dels Estanys, hi havia hagut grans aiguamolls que ocupaven tota la superfície del que avui coneixem com a Platja d’Aro. Així ho explica Jaume Ramot, president del grup naturalista Natura Sterna.
Seguint el rastre d’aquests aiguamolls, el Parc dels Estanys va obrir les portes ara fa 12 anys, l’any 2012, coincidint amb el Dia Mundial dels Ocells, per acollir totes aquelles persones que volguessin trobar un espai de natura i tranquil·litat on poder observar centenars d’espècies d’aus.
El naixement del Parc dels Estanys el van fer, de la mà, l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró juntament amb el grup naturalista Natura Sterna. Apunta Maria Blanco, regidora de cultura, que va ser el grup naturalista “el que va escollir les característiques que havia de tenir l’espai perquè es pogués convertir en una zona on flora i fauna poguessin mantenir espècies concretes”.
El que fa únic aquest espai
Es tracta d’un parc multiús on hi ha espai tant per les aus com per les exposicions i escultures. Per tant, és un espai que ajunta natura i cultura, dos conceptes molt diferents entre ells, però que tenen la seva bellesa particular.
La seva obertura, l’any 2012, va servir per acollir diverses espècies d’aus. El 2014 es va fer un pas més i el parc va començar a acollir projectes culturals com ara diverses exposicions i escultures. Segons explica la regidora de cultura de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, Maria Blanco, es va decidir ajuntar camps tan diferents com l’art i la natura “precisament perquè eren camps molt diferents”.
Des de la seva obertura, el Parc dels Estanys compta amb una gran bassa amb capacitat per 60.000 m³ que recull aigües del riu Ridaura i restes de les aigües de les pluges. A més, gràcies a una obra hidràulica, es va aconseguir que aquesta bassa recollís les aigües de les fortes precipitacions, fet que evita que la plana de Platja d’Aro pateixi inundacions com era habitual en el passat.
A més, recentment s’ha inaugurat “el Jardí de les Roques”, unes instal·lacions museístiques a cel obert on diverses mostres de minerals, roques i fòssils s’hi exposen com a escultures a l’aire lliure. A més, al costat de cada mostra hi ha un QR on s’explica l’origen, l’edat i la seva utilitat.
Espai per a la biodiversitat
El Parc dels Estanys és considerat un pulmó verd al mig de la vila de Platja d’Aro. Allà hi habiten, de mitjana, segons les dades, unes 250 espècies d’ocells.
Jaume Ramot, que és qui fa les visites guiades al Parc dels Estanys, apunta que hi ha dos tipus d’aus al Parc, les que hi fan parada esporàdica, com a part de la seva migració, i les que hi habiten habitualment.
Durant l’any, es fan diverses visites guiades, organitzades per l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, amb l’objectiu de donar a conèixer aquest gran espai verd del municipi. Segons Ramot, en aquestes visites es busca conèixer la riquesa del parc en “l’àmbit ornitològic, faunístic i botànic”.
Jaume Ramot explica que, des del grup Natura Sterna, s’intenta donar “al màxim de cabuda a la biodiversitat” en el Parc dels Estanys.
Espai per a exposicions
La regidora de cultura de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró explica que al Parc dels Estanys hi ha dos tipus d’exposicions d’art, una d’itinerant -a la part dreta del circuit expositiu- i una de fixa -a la part esquerra-, on s’exposen escultures de gran format del fons patrimonial del municipi.
Aquest any 2024, s’ha apostat per fer una única exposició a la part itinerant i que durarà fins al febrer de l’any 2025. L’exposició la firma Tomàs Pons i segons la regidora Blanco “es fusiona de forma molt natural amb el fons del Parc dels Estanys”.