El passat 6 de novembre, el servei de cardiologia de l’Hospital de Palamós va realitzar la seva primera ecografia cardíaca transesofàgica. Es tracta d’una prova diagnòstica de gran utilitat per el diagnòstic de diverses patologies cardíaques. L’ecocardiografia transesofàgica (ETE) utilitza ones sonores per produir una imatge del cor i veure com funciona. Això ja es feia amb l’ecografia cardíaca convencional, però s’utilitzaven ones sonores enviades a través d’un tub que s’introdueix per la boca i la gola, fins arribar a l’esòfag.
Aquest estudi permet veure al detall les dimensions, la forma i el moviment del múscul cardíac i la condició de l’aorta, que és el principal vas sanguini que surt del cor i que alimenta l’organisme. També pot mostrar com funcionen les vàlvules cardíaques i el flux sanguini pel cor. L’ETE també subministra informació sobre les artèries. Aquest estudi sovint es realitza quan no es possible obtenir una imatge clara del cor amb una ecocardiografia convencional. D’altre banda, també reverteix en una millora al pacient que fins ara s’havia de desplaçar fins a Girona per a realitzar aquesta prova.
Amb aquesta prova es completa el conjunt de proves no invasives en cardiologia que es poden realitzar en un hospital comarcal i culmina un procés de renovació del servei de cardiologia de l’Hospital de Palamós, iniciat el 2011. El centre és el segon hospital de la província amb més volum de visites i el que té menor temps de llista d’espera que actualment està en 25 dies de mitjana. De gener a agost d’aquest 2018, s’han atès fins a 1.457 pacients en 1a visita.