El 20 d’octubre, el Museu de la Pesca obre les seves portes per donar inici a l’edició 2023 del cicle de cinema documental “Mar Fràgil”. Aquest esdeveniment, inclòs en la 13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic organitzada pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner, s’endinsa en la projecció de produccions audiovisuals vinculades al paisatge marítim, el patrimoni etnològic i la història de la vida quotidiana dels habitants del mar. La mostra té com a objectiu mostrar l’evolució del territori i reflexionar sobre els canvis accelerats en les formes de vida i el treball en l’entorn marítim.
Programació Detallada
“Mar Fràgil” es compon de quatre emocionants documentals, cadascun explorant un aspecte únic del mar i la societat catalana:
Costa Brava, 1995 (20 d’octubre)
La primera projecció, el 20 d’octubre a les 18:00 hores al Museu de la Pesca de Palamós, presentarà un documental filmat per Narcís Sans el 1955. Aquest viatge a tota la Costa Brava permetrà al públic reflexionar sobre com el litoral ha canviat des d’aquell any crucial, quan el turisme començava a florir. El documental serà seguit per una conversa amb Antoni Martí, expert en l’obra, per comprendre l’impacte del turisme en les vides dels nostres avantpassats.
Pesqueres Oblidades i la pesca de les batudes. Una tirada d’art (27 d’octubre)
La segona sessió, el 27 d’octubre, explorarà les pesqueres oblidades i presentarà un fascinant film sobre la tirada d’art a la dècada de 1950 a Roses. Comptarem amb la participació del fill de l’últim armador de xarxes d’art de pesca a Roses, qui compartirà el seu coneixement sobre com funcionava aquest art, que avui en dia ha desaparegut.
Llops de la Costa Brava (3 de novembre)
El 3 de novembre, es projectarà “Llops de la Costa Brava”, una pel·lícula enregistrada per l’alemany Ernest Adler el 1945, que narra la història de tres germans orfes que subsistien de la pesca a Lloret de Mar. La sessió inclourà una conversa amb els responsables de l’arxiu municipal de Lloret de Mar, qui custodien aquestes imatges, i exploraran la figura d’Adler i la vida a Lloret durant la postguerra.
Terra Nova (10 de novembre)
La darrera sessió, el 10 de novembre, serà presentada pel destacat director de cinema especialitzat en el mar, Ferran Llagostera. Es projectarà un “making-of” de la seva pel·lícula “Terra Nova”, que segueix la travessia d’un vaixell de pesca de bacallà el 1991 a les costes de Terranova, al nord de Canadà. Llagostera compartirà les seves experiències sobre com va ser filmar la vida d’aquests pescadors en condicions extremes i reflexionar sobre els canvis en les formes de treball al mar, tant a Catalunya com a Terranova.