Aquest dissabte 25 de maig, S’Agaró ha iniciat els actes de commemoració del seu centenari amb la instal·lació d’una estàtua per retre homenatge a Josep Ensesa Gubert (1892-1981). A més, també s’ha inaugurat una exposició a l’aire lliure sobre la història de la localitat i el seu emblemàtic Camí de Ronda.
L’estàtua de Josep Ensesa Gubert, de bronze i a mida real, reprodueix un dels posats més representatius del creador del projecte residencial de s’Agaró. A part de la inauguració de l’estàtua, també s’ha presentat l’exposició “S’Agaró 1924 – 2024 Camí de Ronda”. La mostra ofereix -a través de diversos panells informatius al llarg del Camí de Ronda- un itinerari exterior amb els continguts principals que conformen la història del municipi. Aquesta doble inauguració dona el tret de sortida als actes del centenari de S’Agaró, que se celebraran al llarg de tot l’any.
La figura de Josep Ensesa
L’estàtua, de bronze i a mida real, reprodueix un dels seus posats més característics de Josep Ensesa. L’obra l’ha creat i patrocinat l’empresa catalana Benito Urban, especialitzada en disseny i fabricació d’il·luminació i mobiliari urbà. El monument a Josep Ensesa, ha explicat l’alcalde Maurici Jiménez, “és un homenatge que S’Agaró i els seus habitants li reten a un home visionari, que va impulsar un projecte residencial de referència a la Costa Brava”.
Virginia Ensesa, presidenta de l’associació S’Agaró 100 i neta de l’homenatjat, ha assegurat que l’estàtua del seu avi, que s’ha fet a partir d’una fotografia, “transmet la manera de fer d’un innovador, visionari, impulsor d’idees, creador i, sobretot, un home amb determinació. Josep Ensesa creia en les seves idees i les executava”.
Josep Ensesa (1892-1981) va ser un apassionat de l’arquitectura que es va formar a França, Anglaterra i a l’Escola Industrial de Terrassa per convertir-se en hereu del conglomerat d’empreses del seu pare, Josep Ensesa Pujades. A principis dels anys 20, va persuadir al seu pare per a que comprés les terres que s’ubicaven entre la badia de Sant Pol i la llarga platja de Sa Conca, al nord de Sant Feliu de Guíxols. La zona no tenia nom, així que la família va decidir anomenar-la com el rierol que hi descorria, l’Agaró. La joia principal del projecte era l’Hostal de La Gavina.
Compromès amb l’urbanisme responsable, Josep Ensesa admirava el concepte basat en la ciutat jardí, que combinava els corrents arquitectònics del moment amb els elements del paisatge mediterrani. Va idear una sèrie de cases pensades per atreure l’interès dels que apreciaven l’art i defugien de les pràctiques especulatives del turisme. Seva és la frase “Que la cobdícia d’uns pocs no desmereixi el que és patrimoni de tots’’.
Una exposició per commemorar el centenari
Amb la inauguració de l’estàtua, també s’ha fet la presentació de la mostra exterior “S’Agaró 1924-2024 – Camí de Ronda”, que es podrà visitar fins al 15 de gener de 2025. L’exposició, que es troba en diversos espais del Camí de Ronda, s’articula al voltant dels continguts claus que conformen la història recent de S’Agaró i el seu emblemàtic Camí de Ronda. Ho explica Virginia Ensesa.
Així, seguint el Camí de Ronda, s’ha adequat un itinerari a través de panells informatius amb l’objectiu que el visitant conegui la història de S’Agaró i els seus punts més destacats a nivell arquitectònic i paisatgístic. L’objectiu d’aquest itinerari és endinsar-se en tots els aspectes d’aquest projecte residencial a través de l’arquitectura, la geografia de l’entorn, la vida social i cultural i la seva història. També estarà disponible l’opció de visites guiades grupals amb reserva prèvia, a càrrec de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró.
Però els esdeveniments de commemoració d’aquest centenari de la inauguració i creació d’aquest camí de ronda continuaran en els propers mesos – concretament fins a finals d’any – amb la presentació del llibre del centenari, la inauguració d’alguna altra exposició i, fins i tot, la regata del Centenari S’Agaró – Trofeu Barnes, entre altres activitats que ha destacat la presidenta de l’associació S’Agaró 100.