L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha inclòs, en format digital, els expedients dels Judicis Sumaríssims fets durant l’època del franquisme. Maria Dolors Lofra Vilà, una veïna del poble, ha realitzat una gran investigació sobre tots aquells que van estar condemnats durant aquest període. Gràcies a això, des del 2020, l’Arxiu Municipal obté els documents judicials militars. Aquests es conserven en el Tribunal Militar Tercer de Barcelona.
A la Guerra Civil van començar aquests judicis i es van mantenir fins al final de la dictadura. Tot i això, el seu punt més alt es situa durant el període de la postguerra. Es tractava d’uns procediments que jutjaven i condemnaven a tothom qui era considerat oposat al règim. En total l’Arxiu ha rebut 1.820 expedients de persones represaliades dins de la comarca de Girona. D’aquests, 71 eren habitants de Torroella de Montgrí i l’Estartit.
Tota aquesta informació es va actualitzant segons les cessions que realitza la torroellenca. A l’Arxiu Municipal es poden consultar els expedients, i a la pàgina web d’aquesta es poden trobar el llistat de persones jutjades. Una altra via és l’Arxiu Nacional de Catalunya, on hi ha el catàleg d’aquests documents en línia.
La Maria Dolors, a una entrevista feta a Ràdio Capital, assegura que un dels principals problemes és la poca conserva de certs documents. D’una banda, diu que no hi ha cap normativa establerta que segueixin, i de l’altra, n’hi ha que tenen fonts incorrectes i tintes traspassades que dificulten la lectura.
Gran part de la seva feina és també trobar aquells noms que són incorrectes o no apareixen a la llista. En aquests casos, ha de demanar partides de naixement i enviar-les a l’Arxiu de Catalunya mentre espera una valoració positiva. Quan ho és, hi apareixen als tres mesos.
També ha dit que tota la seva feina porta una motivació personal al darrere. És filla i neta de represaliats del franquisme i una de les finalitats de la seva feina és donar veu a les famílies que també van estar afectades. Diu que li afecta el silenci que encara continua en moltes cases i que, per tant, entén que per tota aquesta gent és complicat trencar-lo.
Amb la feina feta per part de la investigadora, s’ha fet un pas més per a recuperar la memòria històrica dins de les comarques gironines.