Doncs ja hem començat l’any! I com ja se sap, canviar un número no suposa un canvi en l’entorn per si mateix. Som allà on érem, i el canvi només vindrà amb la nostra actitud i la nostra acció.
Aquesta setmana l’Hospital de Palamós ha anunciat que parava part de l’activitat quirúrgica degut a l’impacte de la grip.
Fa mesos, per no dir anys, que el sector sanitari alerta de la sobrecarrega de treball i que alguns centres, com l’Hospital de Palamós, estan quedant petits.
La situació és greu, no tant per aquesta punta estacional, sinó pel fet que des de l’administració no s’apliquen mesures per millorar la situació laboral dels professionals ni ampliar els centres que ho necessiten. I per altra banda, la població sembla no ser conscient que cal la seva col·laboració per no agreujar la situació.
Les dades diuen que dues terceres parts de les persones que ingressen per virus respiratoris no estan vacunades. I ha calgut tornar a la obligatorietat de la mascareta als centres sanitaris, perquè a la gent amb simptomatologia no se li acut posar-se-la de mutu propi.
La tendència cap a l’individualisme davant del bé comú es pot entendre perquè de manera innata, busquem maximitzar el propi benestar, i l’individualisme ens aporta recompenses immediates; la modernitat ha fet que la societat evolucioni cap a societats més complexes i els individus percebem la necessitat de prioritzar els nostres propis interessos en un entorn competitiu, alhora que creix la manca de connexió personal amb altres membres de la societat; La desconfiança en les institucions també fomenta actituds més individualistes.
L’equilibri entre el bé personal i el bé comú és un desafiament filosòfic constant. Però com veiem la tendència natural i els valors de la cultura contemporània fan caure la balança cap al primer, i aquesta és l’altra epidèmia que patim, l’individualisme.