16.3 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

La Generalitat alerta a Palamós: “Un nou sector industrial comportarà una transformació irreversible”

El Departament de Territori veu que la nova zona industrial de Palamós té efectes "significatius" sobre el medi ambient

David Parreño Mont
David Parreño Mont
Productor i redactor de Ràdio Capital de l’Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Departament de Territori veu que la nova zona industrial de Palamós té efectes “significatius” sobre el medi ambient i demana una avaluació ambiental. És una informació va avançar Ràdio Capital i que aquest dijous s’ha fet pública al DOGC. El director dels serveis territorials a Girona, Pere Saló, ha signat una resolució que alerta de la “transformació irreversible de terrenys” perquè el projecte pot afectar negativament els connectors ecològics de les Gavarres i del litoral del Baix Empordà.

Tot plegat parteix d’una sentència del TSJC que va obligar el municipi a replantejar-se les previsions industrials. L’alt tribunal català va anul·lar els tràmits previstos al POUM de l’any 2008, que contemplava desenvolupar sòl industrial al sector de la Pietat, a l’entorn de la fàbrica Hutchinson de Palamós. El govern palamosí (ERC i CiU) insisteix en la zona, però amb una proposta que redueix l’àmbit a 25 hectàrees, la meitat de l’anterior projecte. Tot i aquest canvi, el nou informe de la Generalitat creu que no hi ha gaire diferència amb la idea inicial perquè al cap i a la fi contempla indústria en la mateixa zona.

L’impacte de la C-31

L’espai preocupa al govern català perquè creu que és una “àrea crítica per a la connectivitat” biològica. Els terrenys “mostren actualment un nivell de permeabilitat baix a causa de l’estat ambiental del medi, que ha assolit un alt grau de transformació per la presència de la carretera desdoblada C-31 i una notable dispersió d’assentaments, activitats i urbanitzacions”. La carretera per si sola ja fa un efecte barrera pel medi ambient, un efecte que “es pot veure consolidat i reforçat per la transformació urbanística dels terrenys adjacents”.

Alternatives a altres municipis

Per aquests dubtes, la Generalitat demana una avaluació ambiental. Vol assegurar-se que realment és necessari a Palamós i si la demanda dels empresaris es podria cobrir a altres municipis que ja tenen sòl disponible. Menciona específicament els pobles veïns de Calonge, Palafrugell, Vall-llobrega, Begur i Mont-ras.

L’informe reconeix que s’han desclassificat els terrenys a l’oest del camí de Bell-lloc, però explica que en veritat “ja es troben ocupats i transformats per activitats implantades en la major part del seu àmbit des dels anys noranta del segle passat, tot i tractar-se de sòl no urbanitzable”.

Restaurar els danys

En tot cas, la Generalitat demana que es prenguin mesures per “garantir la no transformació d’aquests terrenys” i “propiciar la seva restauració ambiental”. El Departament de Cultura, per la seva banda, demana crear una barrera vegetal d’arbrat si s’arriba a desenvolupar la indústria perquè no creïn impacte visual sobre alguns elements patrimonials propers.

En un sentit similar, aquest mateix mes la Comissió d’Urbanisme també ha dictaminat que el nou sòl industrial respongui a una “necessitat manifesta” a la zona, i que en cap cas afecti els connectors biològics.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El reciclatge al Baix Empordà: radiografia per tipus de residus i municipis

El Baix Empordà presenta diferències significatives en el reciclatge de matèria orgànica, paper i cartró, vidre, envasos lleugers i residus voluminosos. Begur, Palafrugell i Albons lideren en diverses fraccions, mentre que municipis com La Bisbal d’Empordà destaquen en el reciclatge de paper i cartró. Encara queda marge per millorar en altres residus com tèxtils i olis vegetals.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -