10.4 C
Pals
Dimecres, 25 desembre 2024
- Publicitat -

Comença el curs escolar al Baix Empordà amb certes dificultats

L'avançament de la tornada a l'escola ha estat una decisió controvertida al llarg d'aquest estiu

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Els alumnes del Baix Empordà han tornat a trepitjar les aules després d’un estiu que s’ha escurçat. I és que l’avançament del curs escolar ha estat una decisió controvertida al llarg d’aquest estiu. Professors i personal dels centres s’hi mostraven en contra per diversos motius. Tot i això, s’han eliminat les restriccions referents a la pandèmia i les escoles han pogut tornar de mica en mica a la normalitat.

Una tornada accidentada

Aquest primer dia d’escola no ha estat igual per tothom, ja que en centres com l’escola Joan de Margarit de La Bisbal d’Empordà o l’escola Guillem de Montgrí hi ha hagut alguns contratemps.

En el cas de l’escola Joan de Margarit de La Bisbal d’Empordà, la forta pedregada de la setmana passada va provocar desperfectes en les teulades dels edificis del centre. En aquesta zona de l’escola hi havia els cursos d’infantil, el menjador i part dels Cicles de Formació Professional de l’Institut del Municipi.

Per això, pels alumnes d’aquesta escola de La Bisbal s’ha retardat la tornada a les classes fins al dilluns 12. De moment, el centre treballa a contrarellotge per reubicar les aules de l’antic edifici. A més, l’ajuntament del municipi i el Departament d’Educació van acordar clausurar l’espai i calculen que les obres de reparació s’allargaran entre 8 i 10 mesos.

En el cas de l’escola Guillem de Montgrí el curs s’ha reprès amb normalitat, tot i que fins fa pocs dies els pares no sabien si podrien realitzar activitats lectives a la tarda durant el mes de setembre. Però l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) del centre ha decidit impulsar aquestes activitats per solucionar el problema.

I és que el passat mes de juny el Departament d’Ensenyament va decidir implantar l’horari intensiu durant el mes de setembre. Va informar que s’ocuparia proporcionar, a través d’una empresa externa, aquest servei. Tot i això, l’1 de setembre, el Departament va anunciar que aquest servei no es podria fer efectiu perquè no s’havien trobat suficients monitors. Per això, durant aquests dies previs a la tornada a l’escola, el centre i l’AFA van decidir que seria la mateixa AFA que proporcionaria aquest servei. A través d’una nota a la pàgina web de l’AFA del centre, es mostren “decepcionats i lamentem profundament que per decisions polítiques, sempre siguem les famílies les que hi sortim rebent”.

L’avançament del curs

L’inici del curs ha estat bastant normal a la resta d’escoles del Baix Empordà. Tot i això, encara hi ha un tema que genera controvèrsies: L’avançament del curs escolar. La Raquel Julián, directora de l’escola Pedralta de Santa Cristina d’Aro, explica que els professors del centre han trobat a faltar aquesta setmana prèvia de preparació.

Un dels altres problemes que explica la directora de l’escola Gaziel de Sant Feliu de Guíxols, la Maria Dolors Casamitjana, amb aquesta tornada anticipada als centres ha estat la calor. Detalla que aquests dies encara ha estat fent molta calor a la zona del Baix Empordà i és complicat dur a terme activitats fora les aules.

Glòria Polls, portaveu del sindicat USTEC-STES a Girona, destaca que aquest inici de curs s’ha fet en desacord amb el sector educatiu. Explica que hi ha zones on el servei de reforç de tarda no es pot dur a terme. A més, recorda que cal garantir que aquest servei tingui una qualitat pedagògica que molts cops no es pot oferir.

La portaveu del sindicat també destaca que en escoles rurals i escoles amb necessitats especials s’han creat desigualtats a l’hora d’escollir l’horari del curs escolar. Cal recordar que no tenen les mateixes condicions que les escoles ordinàries.

Una tornada a la normalitat

L’arribada de les vacunes i la normalització de la Covid-19 també ha entrat a les aules de les escoles. La Raquel Julián explica que estan contents de tornar a “una certa normalitat”. A més, afirma que la represa del curs sense haver d’aplicar les restriccions de la pandèmia -com portar mascareta, garantir la distància de seguretat o escalonar les entrades i sortides del centre- és molt positiu.

La Maria Dolors Casamitjana reconeix que tant pares com nens tenien ganes de retrobar-se a l’escola sense restriccions. I és que aquest any els més petits ja es poden tornar a abraçar als centres.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Passa les festes nadalenques amb Ràdio Capital

Ràdio Capital t'ha preparat una programació especial per aquestes festes, des dels resums musicals i informatius, els Contes de Pere Calders, el podcast Ui, si aixequés el cap o la gran xocolatada i gravació de cap d'any que viurem el proper 28 de desembre.

Altres notícies