L’Associació Amics de les Illes Formigues amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós han tirat endavant la campanya ‘Salvem la posidònia’, una acció per a conscienciar a la població de la necessitat de protegir i cuidar el fons marí del Mediterrani, focalitzant-se en la preservació de la posidònia.
Les línies d’actuació inclouen la distribució de díptics que contenen uns mapes orientatius de la posició de la posidònia a les aigües properes algunes de les cales i platges que reben més afluència d’embarcacions (com ara de la zona que va de la Cala Senià a la Cala Estreta; de la zona de davant de la Platja de Castell i La foradada; de la Badia de Palamós i Sant Antoni de Calonge, i de les Illes Formigues). A part de tenir una funció informativa, serveix per conscienciar als navegants que abans de fondejar es miri bé on es llença l’àncora, ja que si hi ha un prat de posidònia a sota, es podria destruir l’ecosistema marí.
En les diverses campanyes divulgatives de l’associació informant a les embarcacions han rebut majoritàriament bones respostes, com la instal·lació de boies ecològiques instal·lades a cala Senià o que s’informi si en aquella zona hi ha posidònia. Però lamenten que una minoria no tingui cap respecte per l’entorn tot i les advertències.
D’altra banda, des de l’associació es queixen que la normativa de costes referent al fondeig d’embarcacions d’esbarjo en espais no abalisats no és prou clara i pot generar molta confusió, tant a la majoria de navegants com als propis serveis de vigilància i jurídics, que sovint tenen dubtes importants a l’hora d’aplicar la llei i establir possibles sancions. Fan incisió en el fet que el més confús d’aquesta normativa és que no especifica clarament la prohibició de fondeig. És a dir, la llei estableix que, en les àrees no abalisades, la ‘Zona de Bany’ serà una franja de 200 metres de qualsevol cala i de 50 metres de la resta de costa. Com que en cap moment hi ha una prohibició expressa del fondeig es deixa a la lliure interpretació de cadascú.
Demanen que es delimiti o indiqui millor on son aquestes zones amb praderies de posidònia, i conscienciar millor als navegats, amb més controls i sancions en zones col·lapsades i sobre ocupades al pic de l’estiu.