8.1 C
Pals
Dijous, 14 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Jaume Armengol: “La voluntat és fer un millor ús de l’aigua sense perdre qualitat en les pomes”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Jaume Armengol: "La voluntat és fer un millor ús de l'aigua sense perdre qualitat en les pomes"
Loading
/

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona ha actualitzat les previsions de collita per al 2024, amb una estimació de 83.500 tones, xifra que es manté en la línia dels darrers anys. I per parlar-ne ens ha visitat al Supermatí el president de la IGP Poma de Girona, Jaume Armengol.

Armengol ha posat en valor la diversificació de varietats com un factor estratègic per assegurar l’oferta al mercat. “Les varietats Golden Delicious i Granny Smith han crescut lleugerament, mentre que la Red Delicious i la Royal Gala han experimentat una davallada”, ha detallat. Aquesta diversificació permet a les empreses productores adaptar-se millor a les demandes del mercat i a les condicions canviants del clima.

El president de la IGP ha reconegut que el 2024 va començar amb una sequera persistent, però les pluges de primavera van ser decisives per aconseguir una floració òptima. “Tot i això, les altes temperatures d’agost, tant de dia com de nit, van frenar el creixement vegetatiu dels arbres, i això ha influït en el calibre del fruit, que és més moderat que altres anys”, ha explicat Armengol.

Malgrat aquestes dificultats, la qualitat del fruit es manté alta, amb nivells òptims de sucre i textura. Armengol ha assenyalat que aquestes condicions reforcen el valor afegit de la poma gironina com a producte de qualitat. Un dels temes centrals de l’Assemblea Anual va ser la necessitat d’innovar per fer front als reptes del canvi climàtic. Segons Armengol, la IGP ha invertit en investigació per desenvolupar noves varietats de pomes més resistents a condicions climàtiques extremes. Entre aquestes, destaca la varietat Tutti, adaptada a temperatures altes, i la Stellar, una poma bicolor que s’està provant al mercat.

A més, el sistema de reg controlat, conegut com a Giroreg, ha estat clau per optimitzar l’ús de l’aigua. Armengol ha afirmat que aquest sistema ha permès reduir el consum hídric en un 30% i es treballa per incrementar aquesta eficiència fins al 35%. “L’objectiu és fer un ús més sostenible dels recursos hídrics sense comprometre la qualitat del producte”, ha subratllat. Però també impulsen altres mesures per millorar les collites en un context de canvi climàtic.

De cara al futur, Armengol es mostra optimista però prudent. “Hem d’estar preparats per adaptar-nos constantment. No podem canviar el clima, però sí gestionar millor els recursos i introduir varietats que s’adaptin millor a les noves condicions”, ha conclòs. La IGP Poma de Girona es manté com un referent en el sector gràcies al seu compromís amb la innovació i la qualitat.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios