Joan Manel Loureiro: “Hem de saber fer una bona gestió i endreçar una mica l’Ajuntament”

 Avui ens visita Joan Manel Loureiro, alcaldable de Begur i Esclanyà per Junts per Begur i Esclanyà, per avançar nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Loureiro.

Hola, molt bon dia.

Primer de tot m’agradaria que es definís amb tres adjectius.

Amb tres adjectius. És difícil, eh? Perquè? En fi. Però jo diria que bon gestor, dialogant i de carrer. I per últim, jo diria que sé fer equip.

Llavors podria dir-nos també tres coses que cregui que han estat positives i que s’hagin assolit durant aquest mandat de quatre anys per part del Govern?

Bé, és una mica difícil contestar aquesta pregunta perquè, en fi, costa trobar coses. La primera, jo diria que la gestió de la pandèmia. Que malauradament ens ha marcat absolutament a tots i totes les administracions. Penso que sense destacar amb res, però com a mínim sí que puc dir que no, no han empitjorat entre cometes ja les condicions del poble de Begur o dels ciutadans de Begur i Esclanyà, que evidentment ja la pandèmia els ha marcat prou i que, per tant, amb una mala gestió podien haver estat pitjor.

Una segona cosa. Jo penso que ha sigut un mandat on no s’ha fet res, diguem-ho així, espectacularment dolent entre cometes. El que passa és que també, potser perquè no s’ha fet gaire cosa i per tant, quan no fas la millor manera de no equivocar-te és no fer res. I d’alguna manera això és el que els ciutadans de Begur una mica estan assenyalant. És a dir, no hi ha hagut cap obra o cap activitat o cap acció, diguem-ho així, que puguem qualificar de desastrosa. Però bé, també és perquè pensem nosaltres que la inacció ha sigut bastant bastant ocurrent.

Llavors no sé si podria dir nos tres coses que no hagi estat no hagi vist en positives que s’hagin fet durant aquest mandat.

Sobretot incompliments en quant a programes que jo sempre dic que els ciutadans normalment en campanya, els polítics normalment prometen moltes coses que després no, no es fan. Hi ha una cosa que penso que tenien totes les condicions per fer-ho i no s’ha fet. Per exemple, doncs, habitatge públic. Tots en el programa electoral vam presentar, diguem-ho així, doncs, una de les coses que vam presentar va ser precisament la construcció d’habitatge per a gent jove, per a gent necessitada de lloguers assequibles. I no s’ha fet. Senzillament, no s’ha fet. Han estat quatre anys i on el que precisament l’Estat ha obert una mica la mà en quant a poder gastar allò que teníem estalviat i sobretot amb la pandèmia. I no s’aprofita, no s’ha aprofitat per fer inversió. En aquest sentit, és una promesa que tots portàvem i que, per tant, els tres equips, els tres grups que estan en el govern, no han complert.

Una altra cosa que no han complert, per exemple, tots van prometre que no pujaria impostos, doncs han pujat impostos, han pujat a l’IBI, han pujat l’impost, diguem-ho així, de circulació dels cotxes petits. És a dir, no del Ferrari, sinó del 600, que és el cotxe, diguem-ho així, doncs, què té la majoria dels ciutadans i els vist a l’IBI també l’han pujat i per tant, doncs han incomplert una de les promeses que van que van dir.

Ens podria explicar quines són les accions o iniciatives que creu que ara mateix són prioritàries per a un municipi com Begur?

Bé, n’hi ha varies, però sobretot em referiré a dues en concret molt ràpidament. Una és l’habitatge. Tots els pobles de la costa estem patint allò que el turisme ens ha empès entre cometes no és tenir apartaments de lloguer turístic en pisos, evidentment, doncs també turístics, senzillament perquè el rendiment econòmic és molt més elevat que si posem aquests pisos a un lloguer assequible per a la gent dels pobles. I, per tant, a Begur no és aliè a aquest problema que té tothom i i una de les coses ja urgentíssim perquè no ens marxi el jovent, les parelles joves de Begur i perquè, a més a més, doncs a nivell d’habitatge social també necessitem la construcció d’habitatge d’aquest tipus, és primordial i ha de ser una prioritat del municipi.

Això per una banda, i dues, la gestió mediambiental del territori. Ens estan empenyent el canvi climàtic, les energies ens empenyen, diguem-ho així a una, a una economia més sostenible i a una preservació, diguem-ho així, del medi, també molt més sostenible. Nosaltres vam començar el porta a porta, per exemple, que va ser molt criticat pels que ara estan al govern.

Bé, doncs s’ha demostrat que això era una acció importantíssima. Ara, hem d’anar, diguem-ho així, per la gestió dels boscos, que en tenim molts. Tots són privats. Aquests privats no el poden gestionar perquè no treuen un rendiment i hem d’anar per aquesta banda. Hem d’anar també per les energies renovables, hem d’anar per les comunitats energètiques, etcètera i que, per tant, són dues prioritats que penso que són bàsiques i que marcaran una mica el futur, no només de Begur sinó, evidentment, de tota la comarca.

Què diferencia la seva candidatura de la resta de partits polítics que es presenten a les eleccions d’enguany?

Jo penso que està claríssim que és la gestió, la bona gestió. És a dir, som gestors i els quatre anys que ens esperen necessitarem una bona gestió. És a dir, necessitem endreçar una mica l’Ajuntament i endreçar els objectius, sobretot que han de marcar els equips de govern.

Els programes s’han de complir. I per tant, s’han d’haver rumiat abans perquè veurem aquests dies com presenten tots els seus programes, que seran còpies exactes dels anteriors i a més a més, amb un bagatge de no haver fet, no haver complert aquests programes anteriorment.

Nosaltres el que pensem i diem, tenim un programa ben rumiat, tenim ja l’experiència no només a Begur, sinó en altres administracions del que cal fer i com fer-ho. I per tant, penso que la gent quan vagi a votar el que jo demano és que s’hi fixin. Amb el programa que presenta cada grup i sobretot, amb la capacitat de poder tirar endavant aquell programa. I per tant, nosaltres ja tenim una experiència important per tirar endavant aquestes idees que tindrem a sobre quan quan presentem el programa i per tant, doncs aquesta gestió serà bona per part nostra.

I quins punts podria destacar del seu programa polític?

Bé, ja ho he fet d’alguna manera. És a dir, penso que és molt important treballar perquè les parelles joves, la gent jove es quedi al municipi i això són dues branques. Un és l’habitatge, un dels problemes més importants i dues l’oportunitat de feina de feina a la població.

La segona cosa important que també va lligada amb aquesta primera és la diversificació de l’economia. És a dir, és un poble on el turisme i, per tant, els serveis, estan molt encarats a temporada i el que hem de fer és buscar altres economies. Altres maneres, diguem-ho així, d’incentivar que la gent es quedi a Begur.

Tenim un polígon industrial important que s’ha de cuidar i s’ha de dinamitzar. Això per una banda, hem d’intentar que la indústria petita-mitjana es quedi aquí, que és font de feina tot l’any i estable i, per tant, d’economia. I la tercera i la tercera pota d’aquesta economia és també el sector primari.

És a dir, tenim uns boscos que s’han de rendibilitzar, s’han de gestionar. Tenim uns camps que els hem abandonat, hem girat l’esquena a la pagesia i hem de recuperar, diguem-ho així, aquest aquests camps. I per tant, això també forma part del que dèiem, també de joventut. Lligat amb això. I també, evidentment, de la gestió mediambiental que serà importantíssima, no només a Begur sinó en d’altres llocs.

I la tercera, i si m’ho permets, de cap manera estem dient d’abandonar el turisme, que evidentment el turisme és pràcticament del que estem vivint tot l’any i tots. Però aquest turisme hem d’entendre cap a on va. Aquest turisme no serà només de juliol i agost que busca sol i platja. Sino que, a més a més, pensem que això ja ens està demostrant al llarg dels últims anys que aquest turisme, diguem-ho així, també busca altres mesos per venir.

Per tant, hem de crear experiències perquè aquesta gent vingui altres mesos, desestacionalitzar. I hem d’allargar els serveis, evidentment de platges, perquè està demostrat que ara l’1 de setembre pràcticament ja no tenim res i està demostrat que el setembre i octubre són mesos bons, com també ara per Setmana Santa tornem a tenir molta gent.

Finalment, m’agradaria preguntar-li que si no aconsegueix assolir una majoria absoluta en aquests comicis, estaria disposat a pactar amb altres partits polítics?

És que jo penso que les majories s’han acabat. No, només a Begur sinó que és a tot arreu. I si alguna cosa nosaltres hem demostrat és que som capaços de pactar i d’entendre’ns amb quasi tothom. És a dir, línies vermelles no n’hi han. Menys, evidentment, en aquells partits extremistes d’extrema dreta que no volem saber absolutament res d’ells. Però si algun partit, algun grup municipal, va trencar precisament amb les majories i va ser capaç de pactar amb altres partits i tirar endavant govern, precisament vam ser nosaltres.

Nosaltres vam ser, evidentment, amb els altres que vam pactar nosaltres, vam ser els primers, diguem-ho així, doncs, de trencar aquestes hegemonies de majories i de pactar. I per tant, també ho hem demostrat allò que dèiem de la gestió. De la gestió i d’escoltar altres veus i altres i altres idees. Si hem demostrat en altres administracions que som capaços de pactar i de tirar endavant governs, doncs evidentment a Begur ho haurem de fer. És que estem obligats. Estem obligats a fer el mateix. Pactes entre partits i, evidentment, a tirar endavant el govern.

Moltes gràcies per visitar nos a l’estudi de Ràdio Capital i esperem que tingui molta sort i encerts en aquestes pròximes eleccions.

Moltes gràcies a vosaltres!