L’Associació de Masos de Torroella de Montgrí i l’Estartit i la Societat de Caçadors Montgrí han presentat una exposició a la capella de Sant Antoni de Torroella ‘Caçar a l’entorn del Montgrí. De la cacera de subsistència a la gestió’, una mostra que es podrà visitar fins el proper 2 de gener. I per parlar-ne ens han visitat el membre de l’Associació de Masos de Torroella i l’Estartit, Joan Serra, i el president de la Societat Caçadors Montgrí, Josep Mir i Duran.
La mostra s’ha centrat en els municipis de Torroella, Ullà, Bellcaire i l’Escala. El recorregut de l’exposició ens porta des dels inicis de la caça com una activitat de subsistència, on els habitants dels masos caçaven per alimentar-se, fins als nostres dies, en què la cacera és una eina clau per gestionar l’augment desmesurat de determinades espècies, tal com expliquen els seus impulsors.
El senglar és un exemple clar d’aquesta problemàtica: actualment, se’n permet la caça pràcticament tot l’any a causa de la seva proliferació i els danys que causa en cultius i ecosistemes. A més del senglar, altres espècies s’han convertit en una preocupació per als agricultors i habitants de la zona. El tudó, l’ànec collverd i la cabra salvatge són animals que han augmentat tant en nombre que afecten seriosament l’agricultura local. La cabra salvatge, per exemple, va ser introduïda accidentalment després de fugir del parc de Sobrestany. Actualment, es calcula que n’hi ha uns 500 exemplars al massís del Montgrí, una xifra insostenible per l’ecosistema de la zona.
Per aprofundir en aquestes qüestions, el 14 de desembre a les 6 de la tarda es farà una xerrada acompanyant l’exposició. L’acte comptarà amb la participació de dos experts: Dani Camacho, biòleg de la Federació Catalana de Caça, que parlarà del becadell comú, i Albert Alemany, subdirector general de caça de la Generalitat de Catalunya, que explicarà la situació actual de la cabra salvatge al Montgrí.
L’exposició es basa en una àmplia recollida de testimonis de caçadors locals, agricultors i habitants del medi rural. Aquesta feina ha servit per documentar les pràctiques de caça tradicionals i entendre com s’han adaptat als reptes actuals. Les noves tecnologies també han canviat la manera de caçar, tal com apunten els dos impulsors de la mostra.
Aquesta exposició no només reivindica la història de la caça al Montgrí, sinó que posa en relleu el paper fonamental dels caçadors actuals en la conservació del territori i en la protecció de l’agricultura local. Els dos impulsors de l’exposició admeten que el paper dels caçadors s’ha anat transformant en els darrers anys. “Ens hem hagut d’adaptar als nous reptes que tenim com a caçadors”, expliquen tots dos impulsors.
Les activitats relacionades amb l’exposició conclouran el 2 de gener, oferint als visitants una visió completa de com la caça ha passat de ser una activitat de subsistència a una eina essencial per mantenir l’equilibri ecològic i econòmic de la zona.