Jordi Agustí, enginyer industrial i fins fa poc director de l’Agència Catalana de l’Aigua, és el nou gerent del Consorci de la Costa Brava (CCB). Ocupa el lloc de Joan Hugas, en el càrrec des del maig de 2017. El principal objectiu d’Agustí durant la seva gerència és el de millorar l’abastament en alta d’aigua de consum de tots els municipis, tant dels consorciats com dels que no ho són. També té la voluntat de potenciar l’ús de l’aigua regenerada i reforçar el sanejament de les aigües residuals.
El nou gerent assegura que el CCB “ha estat pioner en el sanejament de les aigües residuals, un fet que va motivar l’any 1971 la creació del Consorci”. Agustí recorda que aleshores els municipis de la Costa Brava van arribar a la conclusió que el territori no podria ser una destinació turística de primer ordre si les aigües litorals no estaven netes. “Com a gironí, em fa especial il·lusió treballar en retornar al CCB el seu valor de pioners i capdavanters durant molts anys en el sanejament de les aigües residuals”, manifesta.
Una de les altres intencions d’Agustí és la de garantir el subministrament de l’aigua, des d’una vessant qualitativa i quantitativa per tots els municipis, no només els que formen part del Consorci. Amb això, deixa clara la seva intenció d’ampliar l’àmbit territorial del servei perquè siguin més els llocs on es pugui gaudir d’una garantia d’abastament d’aigua. Afirma que és una tasca complexa i exigent per la gran quantitat de normatives europees que hi ha al respecte.
Per altra banda, també considera necessari regenerar l’aigua per tal de potenciar aquest recurs que, “en molts casos i entorns, serà fonamental per a garantir l’abastament”. Les irregularitats en procediments administratius detectats per la Sindicatura de Comptes, i que ja han estat esmenats, Jordi Agustí constata que estan superades les dificultats administratives passades i aposta per una “gestió oberta, clara i transparent”.
El president del Consorci de la Costa Brava, Jordi Soler, ha valorat molt positivament l’entrada de Jordi Agustí dins un organisme en el qual el gerent té un paper vital. “És la clau de volta que fa rodar tot l’engranatge”, diu. Soler recorda que el nou gerent haurà de desenvolupar el pla d’expansió, dissenyat i aprovat pel ple del consorci.
Aquest pla preveu la inversió de 24 milions d’euros en els propers tres anys en la millora del sanejament de diversos municipis del litoral com ara Palamós, Tossa de Mar, Roses, Sant Feliu de Guíxols i Empuriabrava. La partida més destacada serà per a la remodelació integral de la depuradora de Palamós, que tracta les aigües residuals d’uns 165.000 habitants de Palafrugell, Vall-llobrega, Calonge, Mont-ras i Palamós que sumarà una inversió de 20 milions d’euros.
El Pla d’Inversions de Manteniment, Millora i Noves Infraestructures dels Sistemes d’Abastament en Alta que el CCB va redactar el 2018 també inclou accions per valor de 17 milions d’euros. Tres d’aquests milions es reservarien a la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües dels Ajuntaments de Palafrugell, Pals, Regencós i Begur, pendents d’incorporar-se al Consorci.