Jordi Bonet-Coll: “Els escriptors sempre acabem parlant del que ens passa”

- Publicitat -

Edicions Sidillà ha publicat fa poques setmanes l’obra ‘Estimar i altres vicis’ de Jordi Bonet-Coll. Una història que ens descobreix a l’autor deu anys després de la seva darrera obra. Per parlar-nos una mica més d’aquest llibre ens ha visitat el mateix escriptor bisbalenc, Jordi Bonet-Coll.

El llibre explora la història de l’Enric, que es retroba amb els alts i baixos del passat. El protagonista es retroba amb una antiga companya de l’institut, la Maria, i és a partir de llavors on s’explica “la baixada als inferns de l’Enric i el seu ascens al cim”. Jordi Bonet-Coll reconeix que el llibre és com una mena de dietari que pren d’exemple “El quadern Gris” de Josep Pla. La història del protagonista queda estroncada, però, per un fet traumàtic que l’autor no vol revelar sense haver llegit el llibre.

Jordi Bonet-Coll admet que part de les experiències o històries que apareixen al llibre formen part de la pròpia experiència de vida. “Els escriptors sempre acabem parlant del que ens passa”, reconeix l’autor. Dins el llibre hi ha parts que formen part de fets reals que han passat a l’autor i d’altres que són ficticis.

L’autor ha tornat a escriure, aquest cop una novel·la, després de deu anys. Jordi Bonet-Coll ha explorat el món dels contes i, fins i tot, ha escrit un llibre sobre recuits. Explica que tot i que la novel·la ha vist la llum ara, ja fa uns anys que està treballant-hi. Jordi Bonet-Coll admet que amb aquesta evolució considera que la novel·la ha millorat.

La prosa que fa servir l’autor és planera i directa, “escric tal com parlo”, apunta Bonet-Coll. Reconeix que llegir és una part important d’aquesta feina com a escriptor. El llibre es caracteritza per l’ús del diàleg, llenguatge col·loquial, etc. Jordi Bonet-Coll apunta que cal lluitar per no perdre la riquesa d’una llengua com és la catalana. “Durant els últims anys és evident que el català s’està empobrint”, explica l’autor. Per això, una de les tasques que impulsa és la recuperació de llenguatge en català més tradicional.

Jordi Bonet-Coll admet que entre tots els actors s’ha de fer més feina per intentar recuperar la riquesa del català. Tot i això, l’autor explica que tothom hi pot aportar el seu granet de sorra. Pel que fa al llibre, Jordi Bonet-Coll en farà una presentació el pròxim 21 de març a les 19 h a la Biblioteca de la Bisbal d’Empordà.

- Publicitat -