Jordi Colomí: “Cal fer una transició energètica al municipi cap a la sostenibilitat i treballar pels ciutadans”

- Publicitat -

Avui ens visita Jordi Colomí, alcaldable de Torroella de Montgrí l’Estartit pel partit UPM, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Colomí.

Molt bon dia.

Primer de tot m’agradaria que es pogués definir amb tres adjectius.

És complicat fer-ho un mateix, però jo potser qualificaria com una persona inquieta, una persona molt activa i també segurament una persona bastant perseverant. Això ho diuen els meus amics, els que no són tan amics potser dirien que sóc tossut, no? Però si jo penso que lluito molt pel que crec.

Llavors podria destacar tres aspectes que cregui que s’hagin assolit durant aquests quatre anys de mandat per part del Govern?

Bé, han sigut quatre anys que tothom sap que han sigut complicats per a les administracions locals. Bàsicament perquè primer vàrem encetar la legislatura amb el pitjor temporal que hem tingut en moltes dècades, que era la Glòria. I Torroella i l’Estartit varen estar afectats molt especialment. Vàrem ser el municipi de les comarques de Girona més afectats. Jo penso que ho vàrem arribar a solventar molt i molt bé. Jo penso que es va fer des de part de totes les àrees implicades de l’Ajuntament. Molt bona feina. Per tant, una primera qüestió que penso que vam superar amb èxit com a municipi va ser a la superació del Glòria.

Una altra qüestió va ser la crisi que va representar la crisi de país i patiment mundial però a casa cada poble ho va patir a la seva manera, doncs va ser la crisi del Covid, on les diferències socials es van incrementar i on tothom patia. Però particularment va patir moltíssim les les classes més desfavorides, no. I en un municipi com el nostre, on gran part del del treball o del que és l’activitat laboral es basa en el sector serveis, en el sector turístic, doncs, les diferències encara es van incrementar més. Per tant, les polítiques que vàrem implementar es varen varen anar destinades bàsicament a intentar que aquestes diferències es minimitzéssin. Que la gent que va patir més, la que pensava treballar 7 o 8 mesos o 6 mesos i o bé no varen treballar o només varen poder treballar en dos mesos, doncs aquesta gent varen patir moltíssim aquestes famílies i la nostra feina va ser intentar equilibrar.

I jo penso que ho vàrem aconseguir perquè malgrat que durant aquests dos anys vàrem incrementar tres vegades el pressupost, el vàrem multiplicar per tres el pressupost de serveis socials. Sí que hem de dir que un cop superada aquesta pandèmia, la realitat dels aturats, la realitat dels usuaris de serveis socials s’ha tornat estable amb el que hi havia abans de la pandèmia. Per tant, en aquest sentit, també hem d’estar satisfets en aquest sentit, malgrat les penúries que va passar una part de la població.

I un tercer i crec objectiu assolit, és que hem avançat junts, com a societat, no?, i que hem aconseguit objectius interessantíssims com a ajuntament, no en el ram en l’àmbit de l’economia. Cal recordar que no fa gaires anys l’Ajuntament de Torroella tenia més deute que no pas pressupost. Tenia un pressupost de 14-15 milions d’euros i un deute de més de 15 milions d’euros. Ara, actualment tenim un pressupost entre Ajuntament d’uns 24 milions d’euros. I en deurem sis milions i pico. Per tant, és una gestió econòmica important que té incidència molt directa en tota la feina feta. Aquí tenim al costat el regidor d’Hisenda. Però és que, a més a més, des de l’Espai Ter, l’Espai Ter és un equipament municipal que el vàrem agafar quan vàrem entrar amb un dèficit important, doncs ara pràcticament és sostenible econòmicament.

Hem fet o hem adquirit una sèrie d’espais públics que estava obligat l’Ajuntament i també ho hem fet i a més a més, hem rebaixat el deute. S’ha continuat invertint en un pla de sostenibilitat turística que afecta bàsicament a la part de l’Estartit, però també una part important del nucli de Torroella. I tot això s’ha pogut fer també rebaixant el deute. Per tant, estem creant les bases perquè els propers anys el futur immediat i a mitjà termini del nostre municipi tingui els projectes per tirar endavant canvis importants que milloraran la vida dels ciutadans. Però és que, a més a més, ho fem amb una seguretat econòmica que s’ha gestionat els últims 5-6 anys, bàsicament aquest últim mandat.

Llavors també m’agradaria preguntar-li si podria destacar tres aspectes que potser no s’hagin acabat d’assolir durant aquests quatre anys de mandat.

Jo penso que hi ha una cosa, per exemple, que repetim sovint amb els regidors del govern que és arribar a les petites coses. Tenim projectes petits, mitjans i grans, alguns començats, els altres en elaboració i els altres planificats. Però hem de fer un salt en la qualitat dels nostres serveis i en la qualitat urbana dels nostres nuclis. Aquest és un dels objectius que penso que la propera legislatura hem d’incidir-hi més. Tenir uns carrers més nets, més ben acabats, tenir un nucli antic de Torroella amb uns projectes per acabar-lo.

De decentar tot plegat per soterrar els serveis, fer un salt de qualitat en l’urbanisme de la part turística que doni encara més qualitat a la destinació turística. Tot el que els carrers de l’Estartit posar-hi més arbres, tots aquests detalls. Jo penso que hem de fer un salt en aquest sentit. Això per una part, els petits detalls.

L’altre potser és saber comunicar més. Que a vegades, de tanta informació que donem, a vegades moltes coses passen desapercebudes. I realment no sé quina és la manera. És molt complicat. Però sí que és veritat que a vegades quan expliquem o fem reunions de veïns diu això també ho teniu planificat. Això ho fareu.

Això va passar amb el Glòria. I si, si, en la Glòria va passar que es van quedar sense aigua potable i la planta potabilitzadora de l’aigua va quedar inundada i es va cremar. Totes les bombes i els motors i només varem estar unes hores sense aigua potable. Vàrem aconseguir que al cap de pocs dies tornéssim a tenir aigua potable, no? Doncs tot això va ser una gestió molt intensa, però que segurament no ens hem sabut explicar prou bé perquè hi ha molta gent que encara no ho sap. També és veritat que l’allau d’informació que rep els ciutadans i les ciutadanes actualment no té res a veure amb la de fa vint anys o vint i cinc anys. Abans, una notícia durava quinze dies o tres setmanes. Ara una notícia dura una hora perquè ja n’hi ha una altra que la supera i, per tant, totes sembla que té una caducitat més ràpida. Però bé, aquest seria una altra cosa.

I després, una altra cosa és que no ens haguem acabat de sortir. És que la Generalitat s’impliqui de veritat, de veritat en les carreteres del Baix Ter. No pot ser que el 2016 estiguéssim en cinc anys i estarien arreglades les carreteres del Baix Ter. I la realitat és que aquí és un punt negre. l’Alt i el Baix Empordà, que és la zona de Torroella, la zona d’Ullà i la zona de Gualta, la zona de l’Estartit, on les carreteres encara són de la mateixa amplada de fa 50 anys i només s’han solventat o s’han arreglat posant hi capes a sobre de l’existent.

Falta una actuació una mica més contundent. Perquè les carreteres del Baix Ter, les que vénen des de Girona per la seva regió alta fins a Torroella i les que vénen per Medinyà, Jafre, Verges, també Ullà fins a Torroella, doncs s’arreglin d’una vegada. I això és una qüestió que hem de saber prioritzar en aquests propers anys.

Llavors, entrant una mica més en la candidatura, a part del que ha mencionat ara mateix, quines són les accions o iniciatives que creu que són prioritàries per a un municipi com Torroella de Montgrí l’Estartit?

Bé, una mica les que he explicat abans, però deixa’m afegir alguna altra. Jo penso que a Torroella i l’Estartit hem de arribar a l’acord consensuat entre tots els grups polítics que sigui autosuficient energèticament. Nosaltres tenim una amenaça que és el macro parc eòlic marí que ens volen col·locar a davant de la costa i que va en direcció totalment contrària a la que nosaltres pretenem. Com que com a territori i com a país.

Creiem que s’està. Intentant apostar per una aposta per un per un, per un projecte que va en direcció contrària al que hauria de ser. Estem desaprofitant una oportunitat històrica com a país de canviar el model energètic de Catalunya. I seguim, doncs, donant veu i vot i decisió a les grans multinacionals, que són les que ens apugen el preu d’una forma desorbitada de la llum i que això permet que inclús empreses hagin de tancar perquè no poden assumir aquests nous costos.

És una oportunitat única per fer un projectes descentralitzats amb empreses del territori. Participades per les administracions públiques catalanes i amb empreses més petites i que busquessin la rendibilitat primer en el territori i després dels seus accionistes. Aquest és un dels reptes que hem de tenir com a municipi i com a país.

Un altre repte que hem de tenir és que les diferències socials siguin cada cop menors. Nosaltres no pararem de fer polítiques socials de formació continuada. Des de l’Ajuntament estem fent moltíssima formació professional per millorar les prestacions dels treballadors que tenen menys formació i ho fem de forma gratuïta per intentar-los anar introduint en el mercat laboral.

Perquè una família que té els seus membres que treballen, doncs aquesta família deixa de ser una, diguem-ne rèmora, diguem ho així, entre parèntesis, una despesa per a l’erari públic i entren a dins l’engranatge d’una societat lliure com és la que aspirem. Per tant, hem de continuar en aquest sentit, millorant aquest aspecte més social de la visió del municipi.

I un altre aspecte és no parar d’intentar aportar un plus en el nostre municipi amb empreses que puguin instal·lar-se en el nostre polígon industrial, en la millora de la nostra capacitat de millorar les empreses que treballen en el ram turístic, que és importantíssim en el nostre municipi. Amb associacions com ara hem aconseguit que vingui la Fundació Cousteau, la seu mundial científica, que estigui a l’Estartit i que els congressos i les les reunions de formació es facin a tot el municipi a l’Espai Ter, el Museu de la Mediterrània, a l’EMD l’Estartit. Tot això és importantíssim i encara la gent encara no és capaç de veure la la magnitud del que s’està aconseguint. En aquest sentit, jo penso que totes aquestes coses sumades faran un municipi molt millor i faran un municipi molt preparat pel futur i sobretot, per a les nostres futures generacions.

El que ens està passant és que contínuament, en els pobles més petits perdem molt de coneixement. Els nostres joves estudien, estudien a Girona, estudien a Barcelona bàsicament, però es queden a treballar a fora perquè no tenim la capacitat de generar feines suficientment tecnològiques perquè aquests nois i noies els més ben preparats, els millors, doncs, tornin a Torroella de l’Estartit i puguin desenvolupar la seva feina. Jo penso que un dels reptes de qualsevol administració municipal és intentar recuperar aquest coneixement el més aviat possible perquè aquesta gent pugui treballar en el seu municipi o al voltant del seu municipi. Recuperar coneixement ha de ser un dels objectius també de les properes legislatures.

Llavors ja entrant una mica més en la candidatura. Què diferencia la seva candidatura política respecte als altres partits que es presenten a les eleccions d’enguany?

Bé, jo sempre dic el mateix el que es presenta per Unitat i Progrés Municipal, que es presenta per UPM només té un objectiu que és treballar per al seu poble. Si qualsevol de nosaltres que ens presentem per UPM tinguéssim la necessitat o les ganes o la il·lusió, que evidentment és totalment lícita de tenir algun càrrec més amunt en el Consell Comarcal o en la Diputació, en el Parlament de Catalunya, en el Congrés dels Diputats. Segurament estaríem amb altres partits, però nosaltres som un partit municipalista, som un partit de Torroella i l’Estartit i l’únic gran objectiu que tenim és treballar pel nostre poble.

La formació nostra està formada per gent que ve de les entitats, que ve de la societat civil, que membres o que ve dels clubs esportius que només tenen una raó de ser. Al presentar se per UPM és continuar treballant ara des de l’administració local per al seu poble. Aquesta és la gran diferència que ens diferencia dels altres partits que tots tenen a darrere un altre partit que l’única cosa que els hi exigeix és que tinguin els millors resultats possibles per aconseguir més diputats a la Diputació, més representants al Consell Comarcal o més representació quan vénen les les autonòmiques o les generals en el Parlament de Catalunya, com en el Congrés dels Diputats. Nosaltres d’això no és que en passem, però la nostra prioritat sempre ha estat, és i serà el poble que la gent del poble i solventar i solucionar i ajudar i atendre els problemes de la gent del poble. I aquesta és la gran diferència amb els altres grups polítics. Per això UPM històricament sempre ha tingut aquests tan bons resultats. Per lo general en les eleccions municipals de Torroella de Montgrí l’Estartit.

Llavors m’agradaria aprofundir una mica més en el programa electoral que presenta per a les eleccions d’enguany. No sé si ens podria avançar alguns punts.

Bé, bàsicament nosaltres creiem que ens hem d’involucrar encara més amb la transformació cap a una societat més sostenible. Segurament una de les nostres propostes que hi haurà serà generar una nova regidoria de Transició Energètica que englobi diferents regidories. Per treballar tots a una cap a un model energètic comú, cap a unes mesures, segurament fiscals, que que ajudin a que la gent es decideixi per les renovables cap a unes polítiques d’estalvi. No només energètic sinó també d’aigua. Cal recordar que en aquesta legislatura hem municipalitzat l’aigua. Tot això ha sigut una decisió molt valenta i que realment ens està donant uns fruits importants, com per exemple que avançarem moltíssim en les inversions en la xarxa d’aigua potable.

Nosaltres teníem unes previsions a 20 anys, pràcticament no els podem executar en 8 o 10 anys perquè hem multiplicat per dos la possibilitat de reinversió. I perquè tots els beneficis que generi l’aigua aniran destinats a la mateixa aigua. En accionistes de les grans multinacionals de l’aigua. Per tant, tot això són petites coses que hem de tenir molt en compte.

I, com deia abans, també tot això ha de repercutir perquè la nostra societat torroellenca i Estartit sigui més justa i que sigui més igualitària. Hem d’intentar reduir les diferències, però no per dalt rebaixant la, diguem la riquesa dels que tenen més. Sinó augmentant la riquesa dels que tenen menys i intentant eliminar la pobresa. I això només es fa creant noves oportunitats. Aquesta és una de les de les qüestions que haurem de tenir en compte i seguir treballant com ho hem fet en aquesta legislatura. Doncs perquè en els propers anys tot això es vagi produint.

Finalment, m’agradaria preguntar-li si fos el cas que no assoleix la majoria absoluta a les eleccions, estaria disposat a pactar amb altres partits polítics?

Si, de fet nosaltres tenim una cultura de pacte. Nosaltres en aquesta legislatura hem governat amb Esquerra Republicana i jo penso que hem tingut un un govern estable. S’ha demostrat amb les decisions i per tant nosaltres, evidentment. Volem un govern progressista. Volem un govern que tingui en compte els més febles sempre i que evidentment, que sigui un govern molt i molt actiu, també amb les noves oportunitats que tenim com a municipi. I ara per ara, la nostra primera aposta, evidentment, també és continuar.

Treballant amb Esquerra Republicana, si és possible i evidentment, no tancar-nos altres possibilitats que també es puguin afegir en un govern el més ampli possible. Perquè jo penso que el que realment importa és que avancem junts i que totes les aportacions que es puguin fer, si són honestes i que busquen, és la millora dels ciutadans i ciutadanes de Torroella i l’Estartit, doncs han de ser acceptat, acceptades i han de ser valorades de forma totalment positiva per sumar i mai per restar.

Esperem que tingui molta sort i encerts en aquestes eleccions municipals i li agraïm la seva visita als estudis de Ràdio Capital.

Moltes gràcies a vosaltres per permetre’m explicar-me.

- Publicitat -