A Ràdio Capital hem visitat la Plaça de la Vila de Torroella de Montgrí uns dies abans que comenci la seva Festa Major. Allà vam parlar amb l’alcalde del municipi, Jordi Colomí, sobre com està anant la temporada d’estiu, la gestió de la sequera i l’aigua, les relacions amb l’EMD de l’Estartit o l’habitatge.
Jordi Colomí apunta que aquesta temporada turística està anant especialment bé al municipi. Ja fa anys que Torroella està canviant el seu model turístic cap a un enfocat al turisme familiar i esportiu, tot i que el batlle recorda que aquest procés de canvi no és senzill. “Una destinació que no quedi massificada i se centri en un model més sostenible és el que volem aconseguir”, admet Jordi Colomí. El batlle apunta que “tenim la capacitat i els elements per generar oferta turística durant tot l’any”. Jordi Colomí creu que aquesta és la clau de fomentar el canvi de model turístic al municipi.
L’habitatge a Torroella
Torroella de Montgrí també ha estat declarada com a zona tensionada d’habitatge. Jordi Colomí apunta, però, que cal que totes les administracions apostin per crear bosses d’habitatge públic. Des del consistori és cert que ja treballen per incorporar pisos de la SAREB o que no tinguin cap ús al parc públic d’habitatge. Tot i això, el batlle reconeix que és complicat poder-ho aconseguir.
L’alcalde apunta que els diversos organismes “s’han de posar les piles” i frenar aquesta especulació que hi ha sobre l’habitatge. “L’habitatge és un dret social i constitucional”, explica Jordi Colomí. El batlle explica que actualment a Torroella de Montgrí hi ha molt poca disponibilitat quan es parla d’habitatge de llarga durada.
Una de les mesures que han aplicat diversos ajuntaments arreu de Catalunya ha estat la suspensió de llicències turístiques. Jordi Colomí creu que aquesta podria ser una bona solució, tot i que molts cops hi ha propietaris que tenen els seus pisos i apartaments tancats. El batlle destaca la rellevància que tenen els habitatges d’ús turístic a Torroella de Montgrí.
De moment, a Torroella de Montgrí el que s’està fent és tenir una borsa de lloguer per posar a disposició dels ciutadans i intentar ajudar als col·lectius més vulnerables. Tot i això, apunta que és complicat que els propietaris cedeixin l’ús d’aquests habitatges a l’Ajuntament per incorporar-los al parc públic d’habitatges, tot i les garanties que dona el consistori. “De moment, tenim 7 o 8 apartaments al parc d’habitatge, però l’ideal seria tenir-ne uns 50 o 60”, explica Jordi Colomí.
Migració
Torroella de Montgrí i l’Estartit té un gran nombre de població migrada, un aspecte que es podria percebre com un problema. Jordi Colomí, però, creu que a Torroella cal immigració per poder cobrir les feines que hi ha al municipi. El batlle apunta que aquests migrants molts cops fan feina que la gent local no vol assumir. Aquestes persones fan feines relacionades amb el món de l’agricultura o l’hostaleria.
El batlle es mostra crític amb la visió que s’està difonent durant els últims anys on es relaciona immigració amb conflicte. Creu, però, que aquesta visió tan crítica amb aquests migrants a poc a poc s’anirà superant, “són processos”. “Jo crec que Torroella no és un poble racista”, explica el batlle.
Torroella i l’EMD de l’Estartit
Just en acabar les eleccions es va tancar un capítol conflictiu entre l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l’Estartit on hi va haver diversos processos contenciosos oberts. Un dels últims passos que es va impulsar va ser el sanejament des del punt de vista econòmic de l’EMD de l’Estartit. Jordi Colomí apunta, però, que el principal conflicte amb aquesta entitat va néixer per les decisions que van prendre dues persones.
A part dels informes que es van anar fent amb el nou govern de l’EMD, l’entitat i el consistori han impulsat un pla de sanejament per mirar de corregir el deute que tenen a l’Estartit.
La mobilitat al municipi
Una de les problemàtiques a Torroella, sobretot quan arriba l’estiu, és la mobilitat. El pont acaba saturat per l’augment del trànsit durant l’estiu. Jordi Colomí detalla que el proper mes de setembre s’han de reunir amb la Generalitat per mirar de solucionar aquesta problemàtica. Però Jordi Colomí admet és un aspecte que afecta a totes les carreteres del Baix Ter.
Jordi Colomí explica que cal “prendre decisions valentes” quan es parla de crear projectes sobre mobilitat. La problemàtica al Baix Ter, tal com apunta Colomí, és que si es treballa en la creació o reparació de rutes això acaba impactant en el paisatge. “No demanem noves carreteres, sinó que demanem una millora substancial”, apunta l’alcalde.
Civisme i neteja
Torroella de Montgrí i l’Estartit ja fa temps que treballen per millorar el sanejament i neteja dels seus carrers. Jordi Colomí apunta que el contracte de neteja i recollida d’escombraries caduca l’any que ve i de ben segur que amb el nou contracte d’escombraries que es vol redactar canviaran molts aspectes que en la redacció del pla l’any 2014 no es van tenir en compte. “Al municipi encara reciclem poc”, admet Colomí.
El Macro Parc Eòlic i la sostenibilitat
Un dels projectes que encara es troba sobre la taula quan parlem d’energia és el Macro Parc Eòlic Marí que es vol col·locar al davant de la costa de Roses. Jordi Colomí és un dels alcaldes que s’hi ha posicionat en contra. Detalla, però, que la voluntat és proposar alternatives per aquest projecte.
Recorda que hi ha ajuntaments que porten temps treballant per mantenir el paisatge i les tradicions marineres. Per això, es mostra contrari a aquest projecte de Macro Parc eòlic. Per això, creu que quan parlem d’energia calen solucions més “quirúrgiques”. És a dir, treballar amb els agents del territori per crear i configurar aquest tipus de projectes.