13.9 C
Pals
Dimecres, 25 desembre 2024
- Publicitat -

Jordi Riembau: “El sector ramader ha patit els efectes de la guerra d’Ucraïna i la sequera”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Jordi Riembau: "El sector ramader ha patit els efectes de la guerra d'Ucraïna i la sequera"
Loading
/

La Cooperativa de Ramaders del Baix Empordà va rebre el premi Isabel Vila i Pujol dels Premis Generalitat de Girona 2024, un guardó que reconeix iniciatives empresarials que destaquen per impulsar una economia innovadora, verda i de responsabilitat social. Per parlar-nos d’aquest reconeixement i la cooperativa, ens ha visitat el president de la Cooperativa Ramaders del Baix Empordà i de Llet Nostra, Jordi Riembau.

Cal recordar que la Cooperativa de Ramaders del Baix Empordà és una entitat amb diversos socis que va néixer per unir diversos ramaders de la comarca, però que avui dia té associats en altres comarques fora del Baix Empordà. Actualment, hi ha 37 ramaders que formen part d’aquesta Cooperativa repartits per Catalunya. Jordi Riembau explica la feina que fan des de la Cooperativa. 

Jordi Riembau reconeix que els membres associats de la Cooperativa tenen certs avantatges a l’hora de vendre la llet, com, per exemple, vendre la llet mínimament per sobre del preu de mercat o assegurar que l’empresa que compra la llet vingui a recollir la llet, entre altres.

La formació continuada

Cal recordar que la Cooperativa Baix Empordà va rebre el premi Isabel Vila i Pujol dels Premis Generalitat de Girona 2024. Aquest guardó el van rebre pel projecte de formació continuada que realitzen, de manera conjunta amb l’Escola Agrària de Monells, als seus treballadors o persones que vulguin entrar a treballar com a ramaders. A més, també s’han impulsat altres projectes per donar a conèixer la situació del sector ramader.

Aquestes formacions van néixer després que el sector ramader al Baix Empordà veiés la necessitat de formar a persones perquè comencin a ocupar llocs de feina que, molts cops, es desconeixen. A més, cal recordar que el sector ramader, i el primari en general, està patint una falta de personal en els darrers anys que cal començar a cobrir. La primera edició d’aquests cursos, tal com detalla Jordi Riembau, va tenir una quinzena d’alumnes aproximadament, tot i que preveu que aquest any se superi aquesta xifra.

Jordi Riembau admet, però, que des de fa uns anys el sector ramader, i concretament el de la llet, està patint els efectes, per exemple, de la Guerra d’Ucraïna amb el canvi de preus o la sequera, entre d’altres.

Cal recordar que fins fa pocs dies els ramaders tenien més restringit l’ús de l’aigua, tot i que ara s’han flexibilitzat algunes de les restriccions per promoure alguns cultius per alimentar el bestiar. Tot i això, la flexibilització de les mesures ha arribat una mica tard.

La falta de relleu generacional

A principis d’any, les protestes pageses van ressonar arreu de Catalunya demanant millores en el sector, la reducció de la burocràcia i el diàleg per prioritzar els usos de l’aigua, entre altres. I tot i que la Cooperativa no va entrar en les protestes, els ramaders que hi formaven part si que podien decidir sí s’hi unien o no. Jordi Riembau reconeix que de les protestes, un dels principals problemes que observen és la falta de relleu generacional que hi ha en algunes granges.

 

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios