Jordi Soler: “Els terrenys de Calonge tenen una singularitat especial quan parlem de vi”

Acaba la temporada d’estiu a Calonge i Sant Antoni, amb una valoració molt positiva per part de l’Ajuntament. Per parlar d’aquest i de temes com la gestió de residus, ‘Calonge, poble de llibres’, el manteniment de les platges o la riquesa vitivinícola de Calonge hem entrevistat l’alcalde del municipi, Jordi Soler.

L’alcalde ha remarcat que aquesta ha estat una bona temporada d’estiu. “Ens hem consolidat com a destí turístic familiar”, apunta el batlle. Un dels projectes que es va engegar aquest estiu ha estat l’autobús gratuït que connecta ‘Calonge, poble de llibres’ amb les platges de Sant Antoni. L’alcalde reconeix que ha estat un servei que els visitants han utilitzat per conèixer les platges i el nucli cultural del municipi. “Segurament mantindrem aquest servei l’any que ve”, explica Soler.

Parlant de ‘Calonge, poble de llibres’, el batlle ha destacat l’obertura de dos restaurants i un hotel al centre del municipi. A més, el projecte ha facilitat l’obertura de dues llibreries noves i està previst que n’obri una altra abans que acabi l’any.

La creació d’aquest projecte, entre d’altres, vol servir per reactivar el centre de Calonge. Entre altres, l’alcalde ha destacat les remodelacions que hi estan havent a la zona del Castell o la creació de diverses places per millorar el nucli. “La voluntat, a part de ser un poble turístic és apostar per la cultura”, admet l’alcalde.

La tradició vitivinícola

Un altre dels sectors que està agafant embranzida al municipi durant els darrers anys ha estat el sector vitivinícola. Un dels grans descobriments d’aquest any ha estat el de les 15 noves varietats de vinya que s’han trobat a Calonge després de l’estudi impulsat per la Universitat Rovira i Virgili. “Els terrenys de Calonge tenen una singularitat especial quan parlem de vi”, apunta el batlle.

Jordi Soler creu que caldrà desenvolupar estudis en els propers anys per veure si hi ha més varietats, tot i que reconeix que aquesta acció està en mans del món científic i dels mateixos productors vinícoles. L’Ajuntament, però, vol que es reconegui la zona com a singular per part de la FAO (un organisme de l’Organització de les Nacions Unides).

El passeig i els temporals

A principis d’aquest any, diversos sectors de Sant Antoni es van quedar sense sorra a les seves platges. Però aquest no ha estat el primer cop que el litoral del municipi ha quedat greument afectat per aquests temporals de mar. Per mirar de posar solució a aquests corrents a la zona, l’Ajuntament ja té un pla a punt per mirar d’actuar. Tot i això, Jordi Soler admet que l’encarregat d’executar l’obra és el Ministeri de Transició Ecològica i Medi Ambient.

A Sant Antoni, però, no es podria executar una obra com la que es planteja en altres zones del litoral gironí per renaturalitzar les façanes marítimes. “A més, el passeig està elevat uns 3 metres del nivell del mar”, admet el batlle. Tot i això, han presentat diversos projectes per mirar de millorar i naturalitzar el passeig.

L’habitatge

Un dels projectes que va marcar l’anterior mandat va ser la creació de lloguers socials amb la col·laboració del projecte de Sostre Cívic. Tot i que aquest projecte ha complert amb l’objectiu de facilitar l’accés a un lloguer a persones joves al municipi, el consistori no vol aturar-se en la tasca de facilitar aquest accés a l’habitatge. “L’Ajuntament ha comprat un altre edifici amb 17 pisos que encara s’han de rehabilitar”, apunta el batlle, que admet que van estar a punt de comprar-ne un altre.

Jordi Soler creu que aquest model d’accés a l’habitatge pot conviure amb els pisos turístics de lloguer. Si bé és cert que reconeix que en zones de costa com Calonge i Sant Antoni és més complicat que diversos col·lectius accedeixin a un habitatge de lloguer. “Jo sé que Barcelona és un problema, els pisos turístics, sé que Girona pot ser un problema, els pisos turístics, però Calonge, Sant Antoni i els pobles de la costa no és absolutament cap problema, al contrari”, apunta l’alcalde.

A Calonge i Sant Antoni hi ha més de 2.000 habitatges d’ús turístic (HUT) declarats. Jordi Soler apunta que van fer molta feina de conscienciació per declarar aquests HUT. El batlle apunta, a més, que no hi ha gaires llits d’hotel i que, al final, l’oferta turística es complementa amb aquests HUT.

Residus i gestió

El ple municipal de Calonge i Sant Antoni va aprovar el nou contracte de recollida de residus i neteja de 56,11 MEUR pels propers 9 anys. I tot i que no es mostra d’acord en el fet que la recollida i la neteja sigui un gran problema, creu que a través de xarxes socials s’aprecien alguns comportaments incívics. Jordi Soler explica que al llarg dels últims mesos han treballat per corregir alguns punts negres d’incivisme. La voluntat, a part de dur a terme aquestes mesures, és que el nou contracte entri en vigor el proper mes d’octubre. Aquest preveu augmentar la recollida de residus porta a porta, la neteja de carrers i platges, entre altres accions.

I tot i que amb el nou contracte s’implementarà el porta a porta en altres punts del municipi, a la zona del passeig Marítim no està previst. Això es deu a la quantitat de persones que es concentren en aquella zona. Tot i això, no descarta la implementació d’algun altre sistema de reciclatge.

Una de les darreres problemàtiques al territori ha estat el tancament de l’abocador de Solius. Jordi Soler apunta que se senten “abandonats” a l’hora de gestionar aquest tancament i que, de moment, amb la nova entrada del Govern de la Generalitat encara han de treballar amb aquest tancament.