Josep Avellí: “Hem de fomentar el comerç i la millora educativa a Calonge i Sant Antoni”

- Publicitat -

Avui ens visiten Josep Avellí i Almudena Paez, el primer alcaldable de Calonge i Sant Antoni a les eleccions d’enguany pel partit d’Avancem Calonge i Sant Antoni. Bon dia, senyor Avellí i senyora Paez.

Bon dia.

Bon dia.

Primer de tot, m’agradaria que us definissiu en tres adjectius.

Jo em definiria com una persona empàtica, constant i exigent.

Jo em definiria com una persona constant, treballadora i patidora per l’altra gent.

Llavors no sé si podríem destacar entre tots dos tres aspectes que hagi assolit el govern del municipi durant aquests quatre anys de mandat.

Aquí et faria una pregunta jo: de quin govern te refereixes, del primer o del segon?, perquè hem de reconèixer que estem en una legislatura que ha tingut una moció de censura. Un primer equip de govern en el qual vam estar participant i que va tenir molt clar, només d’arribar a l’equip de govern, quines eren les prioritats. Una era un conserge per les escoles de Calonge-Sant Antoni. La meva companya Elisenda tenia molt clar que tenia que engegar la regidoria d’Igualtat i també la regidoria de Pagesia i Paisatge.

Sí, també destacaríem com una feina feta pel segon equip de govern, el de la moció de censura. El tema de Poble de Llibres considerem que bé que el projecte no ha estat malament, tot i que nosaltres segurament no l’hauríem fet així. Hauríem intentat fer un projecte de poble. Vull dir refereixo, doncs, de consensuar-ho amb la resta de comerços, amb la resta de la restauració. I probablement no ho hauríem fet només a Calonge, sinó que l’hauríem fet extensible també al nucli de Sant Antoni.

I una tercera amb una altra de les coses que creiem que és important és que la capacitat. I gràcies a les peticions i negociació del pressupost que va fer Avancem amb l’actual equip de govern, va ser la d’obrir uns lavabos públics al passeig de Sant Antoni, que després de la pandèmia ha sigut un hivern en el qual pràcticament tots els establiments estaven tancats. A les quatre de la tarda no trobaves un bar on poder anar a fer un cafè perquè si havies anat a passejar i tenies que anar al lavabo i poder entrar en un puesto. Els vàrem demanar aquesta petició i vàrem tenir la força suficient per poder reobrir.

Llavors no sé si podrien destacar tres aspectes també que no hagin acabat d’assolir o treballar al govern del municipi durant aquests quatre anys de mandat.

Veu la falta més greu que els poso, és anar tard. Que és el problema més gran que entenem nosaltres, que en aquests moments té el municipi de Calonge i Sant Antoni, és el de la recollida d’escombraries i la neteja viària. Això es va veure, al cap de poc de posar en marxa el porta a porta i tot el que generava molt d’incivisme de la gent de no treure els cubells a casa seva, sinó portar los en un contenidor a un quilòmetre de distància.

Si el contracte, ara està prorrogat. Si s’haguessin posat a treballar a temps, ara estarien treballant ja amb un contracte nou que tindria cura de totes aquestes mancances que ells no han portat a terme per perquè no s’han posat a treballar quan tocava per solucionar aquest problema.

Bé el fet de no treballar el tema del contracte el que comporta és nosaltres ho hem anat dient cada ple és el tema de la neteja. La neteja és un gran problema. Aquí fem un incís perquè és que realment s’hi ha de posar fil a l’agulla.

Llavors un tercer aspecte no sé si, el fet de no activar el que és el comerç en els dos nuclis. A l’hivern et trobes que està pràcticament tot tancat. O sigui entenem que nosaltres des de l’àrea de comerç estic treballant. Es tenen que crear sinergies amb les llibreries, però aquestes llibreries tenen que reciclar el que tinguis, vols que tinguis botigues i que la gent que pugui anar a les llibreries de Calonge.

Em sembla molt bé, però que tingui un lloc on poder anar a prendre un cafè o un si volen, a passar el dia a Calonge perquè disminuir les llibreries. Faré un volt pel casc antic, visitaré el castell, doncs podria també dinar. Hi ha dies que no està tot tancat. Això és perquè no s’ha treballat amb previsió per posar en comú a la gent. I dius senyors, si tothom té dret a fer el seu dia de festa o dos dies de festa, però coordinem-nos perquè no estigui el poble tot tancat. Hi ha dies que està tot tancat.

Llavors ja passem a parlar una mica de la candidatura, quines són les accions o iniciatives que creieu que són prioritàries per a un municipi com és Calonge i Sant Antoni?

Home en aquests moments tracta, repeteixo, tot el que toca. Pel que he dit, ara no el que no hem fet. Sí, és primordial crear sinergies entre els comerciants dels dos nuclis de la població i el tema poble de llibres. S’ha de ser obert en els dos nuclis. Sí que les llibreries era per reactivar el nucli antic de Calonge, però és que en aquests moments hem de reactivar el nucli antic de Calonge. I el casc de Sant Antoni, perquè a l’hivern està tot tancat. A dir, s’ha de treballar conjuntament amb tots els comerciants i ser capaços de portar gent els caps de setmana perquè tinguin activitats. Tindrem gent i la gent es guanyarà la vida tenint els comerços oberts.

Sí, evidentment, també el tema que nosaltres creiem que és molt important és el tema del PAEC. El PAEC és un parc d’activitats econòmiques i considerem que no se li dóna prou rellevància. Vull dir, s’ha de treballar conjuntament i és qüestió de seure’s amb les persones que tenen la seva empresa allà i trobar enteses, buscar solucions i treballar conjuntament. Crec que en aquest cas, tant comerç com empresa hi ha molt poca comunicació entre el que és l’àrea de l’Ajuntament i el que els comerciants i els empresaris necessitem tenir molta més. O sigui, hem de trobar maneres d’arribar a enteses. Tenim un nucli en el que és molt potent la part històrica del nostre nucli. Una part no està explotada, com és el tema del Collet. En aquests moments tenim el castell, que ja pràcticament acabarà ja la reforma i estarà tot a punt i diferents espais que són potenciadors de turisme cultural.

Nosaltres, des del grup Avancem entenem que crear la figura del dinamitzador cultural serà molt important per treballar espectacles amb entitats del municipi o gent de fora. En els. En els llocs identitaris que tenim en el municipi per anar fent. No diré cada cap de setmana perquè això seria un cost inassumible, però si els mesos que tenim buits. Que no tenim activitats. Doncs intentar buscar dos caps de setmana entre activitats de les associacions del municipi i coses que pugui engegar l’Ajuntament per atraure la gent els caps de setmana i tindre un turisme cultural. Un turisme que vingui al nostre municipi per la part esportiva, per fer esport en el nostre municipi i pels productes que tenim en el nostre municipi. Tenim horta, tenim fruita. Tenim vinyes, tenim oli. Siguem capaços de transmetre aquest potencial que tenim el nostre municipi a la resta de la gent que ens visita i creem la necessitat de vindre al nostre municipi per gaudir de tots aquests béns que tenim.

Joventut i Gent gran. Dos punts molt importants. Tema Joventut nosaltres el que volem és potenciar l’Espai Jove de Calonge i crear l’Espai Jove Sant Antoni. Vull dir, pensem que és molt important la feina que està fent l’Espai Jove i per lo tant se’ls ha de donar. Se’ls ha de dotar de més de més suport. Vull dir que això és imprescindible.

Després, nosaltres també pensem que amb temes joventut i i tema infantesa, no? al crear la figura dels escoltes. Vull dir, això és molt important. Hem de transmetre als nens i els joves aquest amor per la natura, conèixer el medi. Vull dir moltes coses que ara últimament pensem que s’està deixant una mica de banda. I després, en quant a gent gran, què hem de dir de la nostra gent gran, no? Vull dir els hem d’ajudar, els hem de recolzar. I tema casals. Pensem que ara mateix el Casal de Gent gran està com o sigui com a enfocat una mica només en una part d’un sector de gent d’una determinada edat. I nosaltres el que ens agradaria és fer-lo més, més obert, més inclusiu, no per franjes més, més àmplies d’edat i que tothom hi tingui cabuda i fer moltes més activitats.

Doncs si us sembla bé, entrem a la pregunta que fa estona que us vull fer. Però què és el que diferencia la vostra candidatura de la resta de partits polítics que es presenten a les eleccions, tenint en compte que sou uns nous candidats, aquí a l’estudi?

N’hi ha una que de tots els que repetim candidatura, tots els que ens repetim una altra vegada a l’Ajuntament, molts dels que es presenten per primera vegada no podem dir-ho, però l’únic que ens fa el que ens fa més diferent a tots és que som els únics, els únics que no estem involucrats en cap moció de censura, els únics. Això que vol dir? Això vol dir que nosaltres no anem a l’Ajuntament per cadires. Hi ha gent que va a l’Ajuntament per la cadira. Nosaltres hem estat a la legislatura anterior. Se’ns va oferir entrar a governar. Podíem haver entrat a governar. Amb un govern de 13 regidors.

Però com que el que se’ns oferia no era canviar l’estil de fer política, el que se’ns oferia no era una transparència més gran cap al poble, una atenció més directa a les persones. Vàrem decidir, doncs, que no entràvem a governar. Si nosaltres no anem a governar, el que nosaltres anem a governar per un programa, per unes idees i per unes formes de fer. Nosaltres volem treballar per les persones. Per això el nostre lema és la prioritat ets tu. Nosaltres no anem per nosaltres. Nosaltres anem a treballar pel poble i per la gent.

Vull dir el que diu en Josep i afegir poca cosa més. Vull dir que és que és així. Vull dir nosaltres tenim la nostra feina. No necessitem entrar a l’Ajuntament per tema econòmic, ni per tema cadira ni per res que s’hi assembli, sinó que nosaltres entrem perquè creiem que podem fer una bona feina allà dintre.

Presenteu aquesta candidatura com a dos caps de llista.

Avancem va ser creat per una persona que és extraordinària. Va ser l’Elisenda. Això va néixer, jo estava de regidor i l’Elisenda estava de regidora a l’Ajuntament i estàvem asseguts no gaire lluny, un de l’altre. I un dia que vam acabar un ple, el passar pel meu costat, i em va dir “Josep, tu i jo treballarem junts”.

I jo li vaig dir “Eli el dia que siguis cap de llista d’una formació vine’m a buscar perquè nosaltres, com a SAI, com que no hem guanyat les eleccions a Sant Antoni, deixarem de presentar-la”. I evidentment l’Elisenda va venir i em va dir que volia muntar un grup de gent del poble i li vaig dir de seguida que sí varen muntar un grup de gent.

És fantàstica, gent jove, gent amb empenta, gent que està a les entitats, que té ganes de treballar pel poble i que treballar pel poble. I a partir d’aquí vàrem començar a treballar. Van fer. Es van presentar per primera vegada. Molt contents. La segona vegada també molt contents, però va arribar un punt en el que l’Eli va decidir per raons personals i per raons d’aquelles, militant d’un grup polític, doncs que ella tenia que abandonar.

El grup ens va tocar molt el que era la gent que estava treballant amb ella. I bé, varem decidir que tenien que tirar endavant. I nosaltres què volem visibilitzar fent uns cartells amb dues persones? Pues és que nosaltres no tenim un cap. Nosaltres som un grup, som un equip. El cap el tenim fora. No està amb nosaltres.

Ella fa la seva vida política per un altre cantó. Jo li desitjo molta sort i que continuï treballant perquè és una persona molt vàlida, molt treballadora i amb molta empenta. I nosaltres ens hem dedicat al grup que havien quedat a buscar gent que tinc que dir que això és una gent fantàstica. Hem agafat gent, una persona molt i molt jove, del qual n’estem molt i molt contents perquè entrar jovent així amb una candidatura és algú impressionant.

Després tenim un grup de nois que estan entre els 30 i 30 poc que són uns ‘cocos’. Llicenciats en informàtica, en enginyeries industrials. Una gent impressionant amb unes ganes de treballar i un cervell súper despert. Que ens donen força en els que som ja més grandets per poder anar tirant endavant. I després tenim la veu de l’experiència amb la Dolors, una persona gran del poble que ha estat a totes les entitats que ha treballat tota la vida per al municipi i això ens dóna una força important.

Treballem amb un equip i el fet de representar-lo és que en els cartells que trobaran nostres pel municipi hi ha l’Almudena, una dona jove amb empenta. I això que ha treballat molt en moltes coses en l’associació de comerciants, amb una feina impressionant. I a mi que sóc una persona, ja que porta més temps a l’Ajuntament i que ja se li està acabant la força per continuar tirant endavant. Però és que aquesta gent petita no te pots adormir, els d’aixecar cada dia, posar-te les piles i dir amb aquests tius que anar on faci falta.

Llavors per entrar en una mica en les propostes que feu al programa electoral. Quines són les iniciatives o projectes que podríeu destacar?

Tot segueix endavant. Bé, a veure, tenim un programa electoral que no és de grans projectes. Aquí no. No. No hem anat a fer. “Farem un pàrquing subterrani de dues plantes per posar hi mil cotxes”. No, no no farem aquest parquing. Això sí que és una cosa que s’haurà de fer. S’haurà de veure com, quan i qui. Però si que nosaltres el projecte, el programa que portem, és un programa que sense tindre que tocar impostos, per dir-ho d’alguna manera. Només que canviant les sinergies d’on col·loques els diners cap a un cantó cap a l’altre. Podríem desarrollar pràcticament tot amb el pressupost que tenim en l’Ajuntament en el pròxim mandat. Perquè no necessitarà, no requerirà d’una puja d’impostos per poder tirar endavant les coses que fem.

Portem un programa. Que faci la vida més fàcil a la gent. Portem un programa en el qual els alumnes de Calonge que fan batxillerat, que fan l’ESO i fan Batxillerat es tenen que desplaçar a Sant Antoni. Això vol dir que els pares els han de portar amb el cotxe. O el que és el mateix, municipis tenen que pagar un transport escolar per anar en aquest centre.

En aquesta negociació del pressupost que hem fet nosaltres aquest any hi ha entre una partida de 10.000 euros més per rebaixar la quota, les pagues. Però és que nosaltres tenim la ideia que aquest transport sigui gratuït. I ara saltarà la pregunta que aquella que diu bé. Aquest fa volar coloms. Un transport gratuït. La gent l’Ajuntament el pagarà i no el farà servir. Jo els he de dir tenim la forma de què la gent vagi en transport gratuït al centre i que hi vagi tothom. I la fórmula és molt senzilla, de la mateixa manera que quan era jo president de l’AMPA de l’institut, vàrem engegar tot el tema de reciclatge de llibres.

I uns llibres que valien 350-400 euros. Els hi sortien als pares per 70 euros. Doncs la qüestió és molt fàcil tu fas dipositar tothom que s’apunti per anar amb transport gratuït al centre, li fas dipositar una fiança i en el moment que tu no has anat x dies amb l’autobús, aquella fiança ja no es torna el que estaríen pagant els pares. Ara, si hi ha molta gent que no s’apunta i no l’utilitza, estaria cobert per lo mateix que estan pagant els pares ara. Molt fàcil de fer, fàcil.

Volem treballar perquè les escoles tinguin projectes de robòtica. S’estan invertint molts de diners i ho trobo molt bé perquè hem d’ajudar als nanos que, per problemes que siguin, no es veuen capaços per problemes estructurals de famílies, no tiren endavant una ESO. Estem invertint diners perquè aquests nanos puguin tindre la titulació, però també hem de tenir la capacitat de poder invertir en projectes que les escoles volen fer, que no els venen donades per l’ensenyament. I que nosaltres, com a Ajuntament, si la prioritat és el nostre jovent, l’educació dels nostres nens del municipi, poder-los ajudar a tirar endavant aquests projectes, que els facin uns nanos més espavilats, que els facin uns nanos amb idees i que els faci despertar el seu cervell.

Podria explicar-te. Podríem estar aquí una hora parlant. No crec que sigui el moment ni el lloc on fotre això, però si vols, continuem. Només dir que quant a qualsevol persona que tingui interès per saber una mica el nostre programa i que no li arribi físicament a les mans, que es pot posar en contacte amb nosaltres, bé via xarxes socials o bé a través del nostre correu electrònic també hi és i podem estarem encantats d’anar a fer un cafè i d’atendre’s i d’escoltar-los, perquè al final es tracta d’això, d’escoltar les persones.

Llavors, ja per anar acabant, m’agradaria preguntar-vos en el cas de no assolir una majoria absoluta a les eleccions d’enguany, estaríeu disposats a pactar amb altres partits polítics?

El que està super clar. Almenys jo ho tinc molt clar. No crec que hi hagi ningú que tingui la majoria absoluta en aquestes eleccions. És evident que s’haurà de pactar i s’haurà de pactar envers amb un programa. La gent que sigui que tingui que fer un equip de govern tindrà el seu programa, posar-lo sobre la taula qui i què vol cada grup i si es casa amb aquella, amb aquell programa, tirar-lo endavant.

Qui seran? Nosaltres no posarem. Tenim algun límit que tenim bastant clar que no ens agradaria tindre que estar amb ells, però no serà amb persones. Seran unes idees antinacionalistes catalanes, amb aquestes si que posariem una barrera. Però les persones no són un topall sinó que serà el programa, la forma de fer i actuar. És així, correcte.

Moltes gràcies per visitar els estudis de Ràdio Capital i també us volem desitjar molta sort i encerts a les eleccions d’enguany.

Gràcies.

Moltes gràcies.

- Publicitat -