Al petit poble de Rupià, al Baix Empordà, hi ha un forn de pa amb més de 140 anys d’història que ahir malauradament va abaixar la persiana. Aquesta és una situació que passa en molts pobles, que estan perdent les fleques tradicionals. La jubilació, la manca de relleu generacional i la competència del pa congelat són els principals motius de tancament d’aquest tipus de fleques. Per al forn Dalmau, el motiu principal ha estat no tenir un relleu generacional, i el seu propietari i flequer Josep Maria Dalmau ha passat pel Supermatí de Ràdio Capital per explicar-nos les seves sensacions a l’endemà de tancar un negoci amb tanta història. En el cas del forn Dalmau, tal com ens ha explicat en Josep Maria, va ser el seu besavi qui va posar en marxa el negoci l’any 1878 inaugurant una nissaga de forners que han anat seguint de pares a fills.
Josep Maria Dalmau, que ara té 69 anys, creu que ha arribat el moment de deixar-ho perquè ja no li és rentable i és un horari molt exigent. Els seus fills no continuaran amb el negoci, i de fet, ell ja feia temps que volia tancar.
Dalmau, que ahir va veure content com força gent acudia a l’última fornada de la fleca, creu que la població no es quedarà sense pa, encara que sigui un pa diferent al tradicional.
.
Segons el Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines, d’aquí a 10 anys hauran tancat el 40% dels forns que hi ha actualment a la demarcació. En Josep Maria reconeix que és una situació lògica perquè tot tendeix cada vegada més a la industrialització, i el futur passa perquè les fleques vagin tancant les seves portes progressivament.