Per aquells als que no els entusiasmin del tot les rues de Carnaval aquest cap de setmana arriba a Verges una de les tradicions més consolidades en aquest municipi: La Sopa de Verges. Aquest diumenge començaran els actes que s’allargaran fins el dimarts 4 de març. I per parlar de les activitats i els actes ens ha visitat al Supermatí el president de l’Associació de la Sopa de Verges, Josep Maria Font.
Aquest diumenge arrenca la Sopa de Verges amb la tradicional passada per recollir els ingredients entre els veïns del poble. Els habitants poden aportar aliments o diners per preparar el plat típic, que es cuinarà el dimarts 4 de març. Durant la jornada matinal també es farà una cercavila amb gegants, capgrossos i els Grallers del Montgrí, acompanyats de tothom que vulgui disfressar-se.
Dimarts, tal com apunta Josep Maria Font, serà el dia gran de la celebració. A partir de les sis del matí, els membres de l’Associació de la Sopa de Verges encendran els focs a la plaça del poble per començar la cocció. La sopa, que es cuinarà en 28 perols d’aram, s’ha de remenar durant hores fins que estigui a punt per servir-se, a les dues del migdia. Es calcula que es repartiran unes 2.500 racions.
Els ingredients de la Sopa de Verges es mantenen fidels a la recepta tradicional: xai, porc, gallina, mongetes, cigrons, patata i sagí, que li dona un gust característic. La particularitat que té la Sopa de Verges és que aquí la carn i la resta d’ingredients se serveixen barrejats amb el brou.
La tradició té arrels antigues i es creu que prové d’un costum feudal en què el senyor del poble convidava els habitants a un àpat col·lectiu. Amb els anys, la celebració s’ha mantingut i s’ha convertit en una de les festes més importants de Verges, juntament amb la Processó de Setmana Santa. L’organització preveu que la plaça de Verges s’ompli amb més de 2.000 persones que compartiran l’àpat.