La Sopa de Verges ja ha iniciat la seva celebració aquest diumenge. Tot i això, el gruix d’activitats de l’edició d’enguany es farà aquest dimarts 13 de febrer. Per parlar-nos d’aquestes activitats i conèixer la Sopa de Verges, ens ha visitat al Supermatí el president de l’Associació La Sopa de Verges, Josep Maria Font.
Aquest diumenge els membres de l’Associació ja van passar per algunes cases de la vila. “Vam recollir principalment diners per comprar els aliments que ens serveixen per preparar la Sopa. Tot i això, hi ha algú que encara ens va donar alguna patata o algun altre aliment”, explica Josep Maria Font. Realment, la tradició és donar menjar per fer la Sopa, però des de fa un temps l’organització va a comprar els aliments.
Les activitats d’aquesta celebració segueixen aquest dimarts 13 de febrer a les 7 del matí, que és quan s’encenen els focs i es comença a fer bullir l’aigua. A les 11 h es fa un esmorzar popular (que costa 8 €) i un ball de disfresses pels més petits. A partir de les 12 h i fins a les 14 h hi haurà música a la plaça. A les 14 h es començarà a repartir la Sopa a tots els assistents i la vetllada acabarà amb una audició de sardanes. Josep Maria Font reconeix que esperen superar les xifres d’assistència de l’any passat, ja que tenen previst repartir més de 3.000 racions.
Josep Maria Font reconeix que tot i no cobrar res per les racions de Sopa, han vist com el preu dels aliments per preparar aquesta menja han anat en augment durant els últims anys. Per això, organitzen altres activitats per poder finançar aquesta festa.
El president de l’Associació reconeix que la Sopa de Verges és una de les activitats on els veïns es mostren més participatius, per darrere de la Processó. “Si bé és cert que la Sopa de Verges la viu més el poble, la gaudeixen més”, explica Font. Cal destacar, també, la feina dels voluntaris que participen en la Sopa de Verges. A més, Josep Maria Font admet que hi ha relleu generacional per poder continuar celebrant aquesta activitat.
Orígens feudals
Tot i que l’origen de la Sopa de Verges no està del tot clar, creuen que aquesta tradició prové de quan el senyor feudal pagava als pagesos i a la gent pobra una menja un cop a l’any. Quan això es va deixar de fer, “creiem que va ser el poble el que va voler mantenir la tradició”, apunta el president de l’Associació. La gent ara, però, ve a menjar la Sopa de Verges per la qualitat del plat.
Tradicionalment, i tal com apunta Josep Maria Font, a la Sopa de Verges hi podem trobar una gran varietat d’aliments: costelló de porc, patates, mongetes, pit de xai, gallina, costelló de vedella, arròs, fideus, cigrons, ceba, entre altres. El president de l’Associació reconeix que és com una escudella, però amb més consistència.