11.3 C
Pals
Divendres, 22 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Josep Maria Sánchez: “L’Ajuntament de Palafrugell encara no ha volgut dialogar amb nosaltres”

Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Josep Maria Sánchez: "L'Ajuntament de Palafrugell encara no ha volgut dialogar amb nosaltres"
Loading
/

Josep Maria Sánchez, membre de la plataforma Salvem Palafrugell, ha passat recentment pel Supermatí de Ràdio Capital per parlar-nos sobre què reclama la pròpia plataforma i quins són els plans de l’Ajuntament.

L’associació es va crear a principis de 2020 com a reacció a un pla circular de l’Ajuntament, un pla que, segons Sánchez, és “molt dolent” i que “es volia imposar sense cap mena de diàleg amb les parts afectades”. La plataforma està integrada per gairebé tots els restauradors de les zones afectades: el passeig de Tamariu, de Llafranc i de Calella, plaça Nova i la plaça Promontori. A més, tenen un web, https://www.salvempalafrugell.cat/, “on molta gent s’hi està adherint, com per exemple, estiuejants del municipi”.

El pla en qüestió té, segons Josep Maria Sánchez, dos propòsits: l’embelliment dels espais públics i la millora del pas de vianants. Per si sol “el pla sona molt bé”, però recorda Sánchez que cal mirar els detalls, i “llavors és quan veiem que es tracta d’enderrocar totes les pèrgoles dels passeigs i les places i imposar un disseny igual per a tots”. Sánchez diu que més enllà de la confusió que crearia aquesta nova estètica, la plataforma proposa que al pla s’imposin les coses que no es poden fer, en comptes del “què” i “com” s’ha de fer.

Pel que fa als punts de millora del pas de vianants, la plataforma proposa tres coses. En primer lloc, que les terraces de bars i restaurants estiguin encerclades totes elles per una tanca de disseny, per tal que no es puguin moure taules i cadires del seu lloc al temps que es cuida l’estètica. En segon lloc, demanen a l’Ajuntament que quan vegin taules o cadires fora del seu establiment apliquin el règim sancionador, i que aquest ha de ser dissuasori. Finalment, Sánchez també explica que “molts cops el problema és la gent que està esperant a que li donin una taula en un restaurant i satura la via pública fent cua; llavors existeixen uns petits dispositius que dóna l’establiment al client i que l’avisa quan hi ha una taula lliure, i d’aquesta manera poden fer una passejada mentre esperen”. A tot això, el membre de Salvem Palafrugell matisa que tots aquests plantejaments s’han fet a partir d’uns estudis arquitectònics del municipi.

Josep Maria Sánchez ha afegit que el pla de l’Ajuntament de raconar les pèrgoles seria “desastrós” pel municipi, doncs els negocis perdrien diners i es perdrien llocs de treball, ja que “suposaria una reducció de taules d’entre un 30 i un 50%”. De fet, “podria provocar que alguns restaurants haguessin de tancar”, més tenint en compte que “a Palafrugell un 80% de les empreses depenen del sector serveis”.

Sense diàleg entre l’Ajuntament i els afectats.

“Des de l’Ajuntament diuen que sempre han estat oberts al diàleg, i això és mentida”. Així de clar s’ha mostrat Sánchez a l’hora de parlar sobre la posició de l’Ajuntament, que “si bé van fer unes reunions informatives, no van servir per a debatre res, només per a explicar el pla”.

En aquesta línia, l’Ajuntament va iniciar al setembre de 2021 un procés participatiu, però segons Sánchez, aquest “tan sols va servir-li per complir amb l’expedient i per aprovar exactament allò que ells volen aprovar”. De fet, en aquest procés van fer una enquesta sobre el pla i van obtenir un 70% de rebuig, “però mai han fet cas a aquests resultats”. Finalment, el 18 de febrer d’aquest any va haver-hi una reunió entre l’Ajuntament i les parts afectades, però explica Josep Maria Sánchez que “aquesta no tenia cap rellevància i els 50 assistents es van aixecar i van marxar; a partir d’aquí, l’Ajuntament va donar per tancat el procés”.

Amb tot, Sánchez aclareix que segueixen esperant que l’Ajuntament vulgui asseure’s a parlar de forma horitzontal. Per ara, i segons les darreres paraules de l’alcalde Josep Piferrer, confien en que així serà.

Palafrugell, sense camp de boies.

Per últim, Sánchez va dir que Palafrugell, a pocs mesos de l’estiu, continua sense camp de boies a les seves platges, la qual cosa “podria suposar que moltes famílies no poguessin navegar per les costes del municipi”, i en conseqüència, “seria un greu perill pel turisme en general”

Temps de lectura: 3 minuts

Més àudios