9.2 C
Pals
Dijous, 9 gener 2025
- Publicitat -

Josep Mas-Pla: “Fa més de 20 anys que la quantitat de precipitacions a Catalunya es van reduint”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Josep Mas-Pla: "Fa més de 20 anys que la quantitat de precipitacions a Catalunya es van reduint"
Loading
/

El sistema Ter Llobregat, que dona servei a prop de sis milions de persones, manté un consum mitjà actual de 173 litres per habitant i dia, segons les últimes dades publicades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Tot i això, les precipitacions durant els darrers mesos no han estat abundants. I per parlar de com ens pot afectar això en els propers mesos ens ha visitat al Supermatí el catedràtic d’Hidrogeologia de la Universitat de Girona i investigador a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, Josep Mas-Pla.

La sequera és un problema crònic a Catalunya, amb més de 20 anys de reducció constant de les precipitacions. Així ho ha explicat Josep Mas-Pla. A més, ha remarcat que els efectes són visibles no només en els embassaments, sinó també en els aqüífers, la vegetació i els sòls, que mostren signes creixents d’estrès hídric.

El consum mitjà d’aigua a Catalunya és de 173 litres per habitant i dia, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, una xifra que baixa fins als 110 litres a l’àrea urbana de Barcelona. Tot i la conscienciació assolida per part de la ciutadania arran de campanyes anteriors, Josep Mas-Pla subratlla que encara cal reduir la demanda i optimitzar l’ús dels recursos disponibles.

La manca de nevades al Pirineu també és un factor crític. Mas-Pla ha explicat que sense el coixí de neu que es fon durant la primavera, la recàrrega dels embassaments dependrà de possibles pluges estacionals. “Cada vegada veiem menys neu natural, i això fa que les pluges de primavera siguin essencials per evitar restriccions severes”, ha advertit.

Davant d’aquest escenari, el catedràtic proposa diverses estratègies. “L’estalvi d’aigua, la regeneració d’aigües residuals i l’ús de desaladores són claus per afrontar el futur”, ha explicat. A més, ha recordat que regenerar l’aigua residual pot ser una solució viable i efectiva. “L’aigua que avui es fa servir pot tornar al cicle hídrics i ser reutilitzada moltes vegades més”, ha exemplificat amb casos pràctics com l’àrea metropolitana de Barcelona.

En relació amb el cost de la desalinització, Mas-Pla ha admès que aquesta tecnologia comporta un alt consum energètic, però ha defensat que és una inversió necessària per garantir l’aigua davant d’escenaris de sequera extrema. També ha remarcat que el canvi climàtic obliga a adoptar polítiques imaginatives i a acceptar que caldrà viure amb menys aigua: “És una realitat amb la qual ens hem d’adaptar per protegir la nostra qualitat de vida i el medi ambient”.

Finalment, Mas-Pla ha recordat que sectors com l’agricultura són especialment vulnerables i ha demanat suport institucional per implementar aquestes mesures amb celeritat. “Conviure amb menys aigua és un repte col·lectiu que exigeix compromís de tota la societat”, ha conclòs.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios