9.2 C
Pals
Dissabte, 23 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Josep Torrent i Alabau i Salvador Casas Busquets guanyen el VI premi Empordà de Novel·la amb la seva obra ‘Jo he robat el manuscrit Voynich’

En aquesta edició, la segona gestionada pel Consell Comarcal, s'han rebut 56 novel·les

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Aquest divendres al vespre s’ha fet l’entrega del VI Premi Empordà de Novel·la a l’Espai Ridaura de Santa Cristina d’Aro. És el segon any que el guardó està organitzat pel Consell Comarcal amb la participació dels 36 ajuntaments que formen la comarca. 

La voluntat del premi és apostar per la cultura i la llengua, posant en valor la bona feina feta durant les edicions anteriors d’àmbit local i fer-lo créixer tot portant el nom de l’Empordà arreu, a través de la literatura i en concret amb les novel·les. 

En l’acte d’entrega hi ha estat presents el Director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, el Sr Josep Calataiud, a banda de diferents alcaldes i alcaldesses de la comarca. També hi ha estat present el president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, la consellera comarcal Agnès Gasull i els autors i autores premiats de les darreres edicions. També hi ha estat present l’alcaldessa de Santa Cristina d’Aro, Lourdes Fuentes, que ha donat la benvinguda als assistents. 

En aquesta edició s’han rebut 56 candidatures. Finalment el guardó ha estat per Josep Torrent i Alabau i Salvador Casas i Busquets amb la seva obra Jo he robat el manuscrit Voynich que tracta sobre el robatori del manuscrit per trobar la solució a un càncer de pàncrees hereditari. La novel·la, que és de gènere d’intriga, ficció i negra, ocorre a diferents espais com Girona, Bellcaire de l’Empordà o Estats Units, entre d’altres. 

Els autors han explicat que: “és una novel·la llarga, però no hi ha palla, l’acció és trepidant en tot moment”. 

Després de l’entrega del premi s’ha fet un col·loqui moderat per David Galceran i amb la participació dels autors guanyadors de la novel·la d’enguany, escrita a quatre mans. 

Els guanyadors han volgut agrair la tasca del Consell Comarcal en la organització del premi i als ajuntaments de la comarca per la seva implicació. 

En el col·loqui han parlat, entre d’altres, de la salut literària actual. “Cada vegada hi ha més autors, esperem que el nombre de lectors també vagi en augment”, explicava Salvador Casas. 

Per la seva banda, Josep Torrent parlava de la situació actual amb molts autors que acaben essent bestsellers en diades com les de Sant Jordi sense dedicar-se a l’escriptura: “no hi podem fer res, per molt que fem molt bé la feina no hi podem competir”.  

El premi consisteix en 7.000€ i compta amb la col·laboració d’Òmnium Cultural. A més, l’obra guanyadora serà publicada per l’editorial Brau Edicions.  

Josep Calataiud, Director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, ha dit que “Si alguna cosa és important és que després de la creació hi hagi lectors. Aquest premi és una estructura que visibilitza escriptors/es i és precisament el que necessitem. Des de la institució de les lletres catalanes impulsem projectes per fomentar la lectura, però ens fan falta bons escriptors com vosaltres.”

La consellera comarcal de cultura, Agnès Gasull, ha explicat que: “Volem oferir la possibilitat als escriptors de ser coneguts i ser publicats, introduint el món literari als pobles més petits. A banda volem esdevenir un referent a nivell català.”

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, ha explicat que: “Vam pensar que estaria bé tenir alguna cosa que ens cohesionés com a comarca, que tothom es sentís partícip d’una idea conjunta. Aquest premi és de tots, té el nom de la comarca, i no hi ha cap altre premi amb el nom d’una comarca. A més els 36 ajuntaments han volgut col·laborar-hi, i això és excepcional.” 

Entre mig de l’acte s’han interpretat diferents peces musicals a càrrec d’Anna M Llandrich i Marc Llobet. 

La trajectòria del premi

El Premi Empordà de Novel·la va néixer fa anys de la mà del bisbalenc Jordi Imaz i de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, amb la voluntat d’incentivar la participació tant de talents emergents com d’escriptors en actiu. Es volia cobrir aquest buit de concursos literaris a la comarca, ja que era necessari potenciar i facilitar l’aparició de nous escriptors amb obres inèdites i escrites en català. Aquest projecte ha comptat, fins a l’actualitat, amb la col·laboració de l’editorial Brau Edicions.

L’any 2021, el Consell Comarcal del Baix Empordà va agafar el relleu a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà com a organitzador amb la voluntat d’implicar a tots els ajuntaments de la comarca per enaltir el premi, essent una raó de cohesió territorial i de pertinença a la comarca.

El Consell Comarcal del Baix Empordà ha trobat la implicació de tots els ajuntaments de la comarca per treballar amb uns objectius comuns, establint complicitats, per tal que el Premi acabi essent un referent comarcal. Actualment, els 36 ajuntaments de la comarca col·laboren en la seva implementació, difusió i col·laboració.

Els professionals que formen part del jurat són persones relacionades amb el món de l’escriptura i les lletres, persones que estan al capdavant de llibreries de la comarca i els guanyadors de les anteriors edicions del Premi. Tots han estat coordinats pel comissari del Premi, Sr. Jordi Imaz. 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Els càmpings gironins creen un grup de treball per actuar de forma “immediata” per fer front als riscos d’inundació

  El president de la Federació Catalana de Càmpings (FCC), Miquel Gotanegra, ha explicat a, TARDA CAPITAL, que es crearà...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -