5.8 C
Pals
Dimarts, 21 gener 2025
- Publicitat -

Josep Torres Jonama. Com va fer fortuna i quin llegat ha deixat?

Quan parlem de Josep Torres i Jonama, ens referim a molt més que un industrial surer d’èxit. Nascut a Palafrugell el 1857, Torres Jonama va ser un visionari que, malgrat emigrar a Nova York, mai va perdre el vincle amb la seva terra natal. Aquesta connexió el va convertir en un dels grans filantrops de l’Empordà, deixant un llegat que encara ressona avui.

Un emprenedor global amb arrels empordaneses
Torres Jonama va emigrar a Amèrica amb només vint anys. Allà, a Nova York, va començar recollint taps usats per netejar-los i vendre’ls. Amb el temps, va fundar una empresa que produïa taps de suro i altres derivats. Aquesta aventura empresarial es va expandir a diverses fàbriques a Espanya i als Estats Units, incloent-hi la producció del famós tap corona.

Però el seu èxit no es va limitar al món empresarial. Torres Jonama sempre va tenir un ull posat en les necessitats socials del seu entorn. Va ser ell qui va finançar la construcció de diverses escoles, com el CEIP Torres Jonama de Palafrugell, així com millores en l’asil i l’hospital de la vila.

El llegat més enllà de Palafrugell
El compromís de Torres Jonama no es va limitar a Palafrugell. Va estendre la seva obra social a Mont-ras, Pals i Regencós, sempre amb l’objectiu de millorar la vida dels empordanesos. També va contribuir a la comunitat internacional, destacant en projectes benèfics a França i Amèrica. Aquesta generositat li va valer la Creu de Beneficència de Primera Classe.

De la història a la ficció sonora
Al segon capítol de la sèrie “Ui, si aixequés el cap“, produïda per Ràdio Capital Torres Jonama i Artur Mundet són ressuscitats en un context fantàstic. La sèrie explora la rivalitat amistosa entre aquests dos empresaris, que rivalitzen per demostrar qui va fer més pel seu poble i per la seva indústria.

A Ui, si aixequés el cap, Torres Jonama es presenta com un personatge dinàmic i ple d’orgull per les seves contribucions. L’humor i el drama es combinen per oferir una experiència enriquidora que apropa el patrimoni empordanès a les noves generacions.

La vida i obra de Josep Torres Jonama són un testimoni de com l’emprenedoria pot anar de la mà de la responsabilitat social. Avui, el seu nom ressona no només en les institucions que va ajudar a fundar, sinó també en la memòria col·lectiva de l’Empordà, gràcies a projectes com Ui, si aixequés el cap.

Ràdio Capital
Ràdio Capitalhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.

Comparteix

Reportatges

Reportatges
MÉS

[REPORTATGE] Quants desnonaments hi ha hagut al Baix Empordà en els últims 10 anys?

En els últims 10 anys, al Baix Empordà hi ha hagut més de 3.500 desnonaments. Si mirem els últims dos anys, la xifra és de 293. Hi ha dos factors principals que provoquen els desnonaments, l’impagament del lloguer i l’execució hipotecària. Els desnonaments que no s’emmarquen en aquests dos motius, el Consell General del Poder Judicial els classifica com a “altres”. 

El futbol femení del Baix Empordà fa un pas endavant

A la comarca són diversos els clubs on les dones poden jugar a futbol sense haver de crear equips mixtos.

Els comerciants del Baix Empordà es preparen per superar les xifres amb les vendes de Nadal

Les associacions de comerç impulsen activitats i sortejos per dinamitzar les compres en els dies previs a les festes.

Què és un portal quàntic, i per què l’utilitza en Salvador Dalí?

Un portal quàntic és un concepte inspirat en la física quàntica que connecta dues parts de l’univers de manera instantània. Aquesta idea ressona amb l’obra de Salvador Dalí, qui podria haver explorat els portals com una metàfora del seu univers surrealista, ple de temps, espai i dimensions deformades.