10.3 C
Pals
Dijous, 19 desembre 2024
- Publicitat -

Neix joseppladigital.cat, un web que posa a l’abast del públic més de 6.200 articles periodístics de l’escriptor

Hi ha digitalitzats textos publicats a 66 capçaleres i es poden fer cerques per noms de persona o de lloc

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

La prolífica obra periodística de Josep Pla, a un clic. Neix joseppladigital.cat, una plataforma que recull, digitalitzats, més de 6.200 articles que l’escriptor palafrugellenc va publicar en premsa entre els anys 1917 i 1980. Darrere del web, que és un projecte de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona (UdG), hi ha una feina ingent de localització, digitalització i indexació dels articles que s’ha allargat sis anys amb l’objectiu de posar a l’abast del públic la producció periodística de seixanta anys d’ofici. Hi ha textos publicats a 66 capçaleres i el portal permet fer cerques per noms de persona, de lloc o paraules que apareixen al titular. Com a curiositat, la persona més citada és Alejando Lerroux i el topònim, França.

“Són més de 6.000 articles de diaris catalans i espanyols majoritàriament, però també alguns d’italians i francesos, cosa que demostra clarament que Pla, si no és el periodista més important de la cultura catalana, segurament és el més prolífic, el que va publicar més i de manera més continuada”, ha explicat el director de la Càtedra Josep Pla, Xavier Pla, durant la presentació del portal joseppladigital.cat aquest dimarts.

Que l’hemeroteca dedicada a Josep Pla, que és oberta a tothom, vegi la llum ha costat sis anys de feina i, segons ha remarcat el director de la Fundació Josep Pla, Francesc Montero, encara no està acabada perquè falta afegir-hi alguns articles que ja estan localitzats. El treball ha estat minuciós perquè ha calgut localitzar els articles, les capçaleres, digitalitzar-los i, després, indexar-los per facilitar la recerca i troballa dels textos: “Hem prioritzat sobretot que sigui útil i accessible, sempre hem pensat en l’usuari”.

Al portal hi ha des dels primers articles que Josep Pla va publicar el 1917 fins a l’etapa final de la seva vida. L’escriptor de Palafrugell va morir el 1981. En total, hi ha 6.243 articles de 66 capçaleres que evidencien que Josep Pla és el màxim exponent del periodisme català del segle XX. Els usuaris es podran endinsar en l’univers periodístic de Pla, la seva qualitat literària, la inquietud per multitud de temàtiques i una capacitat d’anàlisi afilada que manté la vigència avui dia.

Per facilitar la troballa dels articles, el web permet fer cerques per topònims i per antropònims. Als articles de Pla hi apareixen 3.871 llocs citats (el que més França, seguit de Madrid, Europa i Barcelona) i 5.579 persones. La que més presència té a la seva producció periodística és Alejandro Lerroux (483 citacions) però també es curiós comprovar l’impacte de l’actualitat segons les etapes perquè, per exemple, el personatge més citat entre 1940 i 1959 va ser Adolf Hitler mentre que entre 1960 i 1971 ho va ser John F. Kennedy. La capçalera on Pla va escriure més va ser Destino, amb 2.057 articles, seguit de la Veu de Catalunya amb 1.397.

També es poden fer cerques per les paraules que apareixen als titulars o per capçaleres o anys. Un cop filtrats i localitzats els articles, es poden descarregar en format pdf.

Llegat periodístic

L’objectiu del web és, d’entrada, posar la producció periodística de Pla a l’abast de tothom però, també, facilitar l’accés de tots els públics ja siguin lectors, investigadors, estudiants o persones que tinguin curiositat; fomentar noves recerques i estudis sobre l’obra de Pla o promoure que es conegui més el seu llegat. “Hi ha qui podrà buscar articles perquè està fent un treball concret però també hi pot haver algú que estigui preparant les vacances i vulgui saber què va dir Pla sobre un lloc concret”, ha exposat Montero.

Una altra vessant important és la pedagògica. De fet, el web té un apartat de recursos docents i una de les finalitats és apropar Pla i la literatura catalana als estudiants de secundària o Batxillerat. Un objectiu més a mitjà termini és poder completar una representació cartogràfica, sobre mapa, de la trajectòria periodística de l’escriptor.

L’editor de Destino (Grup 62), Jordi Cornudella, també ha subratllat la potència d’aquesta eina per a la feina editorial, perquè hi ha la possibilitat d’anar als articles originals per comprovar, per exemple, si hi ha hagut alguna errata que s’ha anat reproduint en el temps o si ja era la paraula utilitzada per Pla. També facilitar buscar els textos que va escriure sobre algun personatge concret, com ara els que apareixen en les publicacions d’intercanvis epistolars.

Joseppladigital.cat és un projecte liderat per la Càtedra Josep Pla però ha estat un treball coral que ha aplegat investigadors dels camps de la filologia i la història vinculats a diverses universitats i aportacions de professionals de l’àmbit periodístic i editorial. El disseny i la programació de la plataforma l’ha fet Blau Píxel Internet.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El festival Maleducats torna el 17 de maig a Barcelona

Després d’algunes temporades en pausa, Maleducats torna amb força el 2025 i estrena una nova ubicació a l’icònic Parc del Fòrum de Barcelona. El 17 de maig arriba aquest esperat retorn, amb un cartell que aplega grans noms i futures estrelles del panorama urbà i crossover. Estopa, el duet català que ha conquerit cors amb

Altres notícies