Juli Fernandez: No em tremolarà el pols, si he d’aprovar una moratòria de llicències turístiques

Ja fa un mes que Juli Fernández va tornar a situar-se al capdavant de l’alcaldia de Palafrugell, i per avançar-nos alguns detalls de les primeres actuacions del seu govern i algunes iniciatives que esperen aplicar properament, ens ha visitat als estudis de Ràdio Capital. Cal recordar que l’actual alcalde havia encapçalat l’ajuntament durant els mandats de 2011 a 2015 i de 2015 a 2017.

Amb l’arribada de nou a l’Ajuntament de Palafrugell, Juli Fernández destaca que aquesta “és una etapa nova” i que “l’afronta amb més experiència”. Reconeix, però, que s’ha trobat el consistori “mancat de motivació, no hi havia un projecte clar de ciutat i amb una certa deixadesa”. Tot i això, els regidors, apunta l’alcalde, ho afronten amb moltes ganes i sabent quin és el model de ciutat que volen.

Seguretat, diversitat i convivència

Amb aquesta voluntat de treball i de projecte de ciutat, una de les primeres accions que ha impulsat el govern de Juli Fernández ha estat l’acord que es va signar fa poques setmanes amb Costa Este, amb la voluntat de “millorar la seguretat a la zona i la convivència amb els veïns”. Tot i això, divendres passat hi va haver una baralla entre els porters de la discoteca i un grup de joves a qui no van permetre l’entrada al recinte.

Juli Fernández explica, tot i la batussa, que el conveni va ser positiu per afrontar aquesta situació. Afegeix que aquest no només és un tema relacionat amb la seguretat, sinó que “afrontem un repte social en una població on conviuen diverses cultures”. “Cal fer un treball global amb la diversitat i la convivència”, explica el batlle. Juli Fernández apunta que no només s’ha de reforçar la seguretat, sinó que també s’ha de treballar en àmbit social.

La pregunta clau que s’ha de fer la ciutadania és si hi ha “discriminació pel color de pell al municipi”, explica Juli Fernández. L’alcalde reconeix que li agradaria que aquesta discriminació no existís, però en certs sectors de la ciutadania encara hi és present. I tot i que els locals es poden acollir al dret d’admissió, l’alcalde apunta que hi ha una sèrie de drets que s’han de tenir en compte. Per això, creu que aquí “hi ha un tema a treballar” i la voluntat de Juli Fernández és “reunir-se amb les diverses cultures que conviuen a Palafrugell i crear taules de convivència de la ciutadania per poder detectar problemàtiques que afectin els diversos col·lectius”.

Tot i això, reconeix que cal no oblidar que els locals tenen reservat el dret d’admissió i, és evident que no permetran l’entrada a persones violentes o que provoquin conflicte al local. Remarca, però, que aquesta no és només una problemàtica de seguretat, sinó que també és una qüestió social. Juli Fernández apunta que un dels reptes que té ara mateix Palafrugell és gestionar aquesta diversitat, que, alhora, “és una oportunitat”. “Hem d’aconseguir que no es divideixi Palafrugell en tres zones i treballar perquè sigui un poble tot el conjunt”, explica l’alcalde.

El pla de xoc de neteja i la col·laboració ciutadana

El pla de neteja es va activar tan bon punt van entrar al govern municipal. Juli Fernández explica que la neteja del municipi i recollida de residus era un tema prioritari. Afegeix, a més, que la percepció que arriba al consistori és que la neteja de carrers i espais està funcionant. Tot i això, i tenint en compte que l’empresa ha renunciat al contracte, la recollida de residus encara s’ha de millorar. Juli Fernández apunta que encara cal treballar, a més, en la conscienciació de la ciutadania a l’hora de llençar els residus i la neteja de carrers.

Respecte al contracte de neteja, Juli Fernández creu que hi ha dos punts clau: el preu i la qualitat del servei. Tot i això, explica que s’hauria de fiscalitzar que l’empresa compleixi el contracte, un aspecte que a Palafrugell no s’ha fet. “Des del consistori no s’ha fet complir el contracte ni tampoc s’ha obert cap expedient”, afegeix Juli Fernández. Per això, destaca que per millorar la neteja s’ha de treballar perquè sigui a un preu assequible, que sigui un servei de qualitat i que per part de l’ajuntament es faci complir el contracte. El nou sistema de recollida a Palafrugell, explica l’alcalde, s’hauria d’aplicar el pròxim maig de 2024.

Juli Fernández reconeix que si la ciutadania no col·labora amb la neteja del municipi, s’acabaran aplicant sancions. Tot i que quan es parla de sancions, l’alcalde reconeix que no és senzill dur-les a terme.

La Carretera Vella

Un dels punts problemàtics pels ciutadans de Palafrugell van ser les obres i canvis en la circulació de la zona de la Carretera Vella de Calella. Juli Fernández explica que el tema està bastant “tancat”, amb una proposta que varia alguns aspectes que perjudicaven els veïns de la zona. Mantenen la pacificació de la zona i, a més, se soluciona el malestar que hi havia entre els veïns.

El nou model turístic

A finals de maig es va anunciar que Palafrugell va obtenir 2 MEUR de Fons Next Generation per renovar el model turístic. Juli Fernández, però, destaca que fins ara no s’havia creat un equip per gestionar les partides que arribaven. Per crear un nou model turístic, l’alcalde vol fer una aposta per la qualitat i evitar la massificació, “anar cap a l’excel·lència del nostre model”. Per això, s’hauran d’adequar els paràmetres de creixement, entre altres mesures.

Juli Fernández explica que no s’ha de treballar per una massificació del turisme, sinó que han de fer una aposta pel paisatge, per l’esport, per la gastronomia o per la cultura. Per aconseguir aquests objectius, “haurem de fer sacrificis”, afirma el batlle.

L’alcalde reconeix que l’arribada dels habitatges turístics ha impactat en els lloguers o en la compra d’habitatges per persones que resideixen tot l’any a Palafrugell. Per això, des del consistori volen estudiar si cal fer o no una moratòria d’habitatge turístic al municipi. Juli Fernández explica que ara mateix no coneix la situació en la qual es troba l’accés a l’habitatge al municipi, però apunta que hi ha problemàtiques.

L’economia i la diversificació

Quan es parla de l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP), Juli Fernández explica que no el vol tancar, sinó que vol fer-hi una “transformació”. “Cal pensar el model econòmic de Palafrugell i això es pot aconseguir a través de l’IPEP”, apunta el batlle. Juli Fernández destaca, a més, la importància del terreny industrial que hi ha a Palafrugell, vinculat al sector serveis i al turisme.

La transformació de l’IPEP ha de començar per deixar de ser una entitat descentralitzada de l’Ajuntament i incorporar-la com una àrea de promoció econòmica i ocupació. Per tenir-hi participació del sector privat, es farà a través d’un consell consultiu perquè s’hi puguin reunir tots els sectors (inclòs l’industrial i l’agrari). Quan es parla de la ubicació, Juli Fernández reconeix que “va ser un error” traslladar l’IPEP a la seva localització actual.

Respecte els locals tancats que es troben a la zona de Can Mario o el centre comercial Cavallers, Juli Fernández té la voluntat de reconvertir-los en un clúster cultural. La intenció és adquirir aquests locals a través d’un lloguer per promocionar la cultura a la zona. A més, també es vol adaptar el Centre Fraternal perquè sigui un espai d’exposició permanent d’artistes de la zona.

Finalment, Juli Fernández aborda la problemàtica de l’adquisició de boies a la zona de Palafrugell. Des de l’Àrea de Medi Ambient s’han fet diverses reunions per crear un nou contracte, “ja que no s’ha de primar només el preu de la boia”.