13 C
Pals
Dissabte, 22 febrer 2025
- Publicitat -

Junts es proclama vencedor a les comarques gironines, tot i la patacada general de l’independentisme a Catalunya

Un dels titulars més alarmants ha estat també la xifra de participació. En aquestes eleccions ha estat molt més baixa que en les que es van celebrar el 2019. Només un 39,59% dels votants ha exercit el seu dret a vot a les comarques gironines

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Junts es proclama vencedor a les comarques gironines, tot i la patacada general de l’independentisme a Catalunya. La formació ha encaixat uns pitjors resultats respecte a les anteriors eleccions europees – que van ser el 2019-, però ha estat la força més votada als diversos municipis de les comarques gironines amb un 32,09% dels vots. 

El segueixen el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) amb un 23,33% dels vots, que millora els resultats i Ahora Republicas – coalició de la qual forma part Esquerra Republicana – ha quedat com a tercera força, amb un 16,22% dels vots. Tot i això, aquesta coalició ha aconseguit esmorteïr el cop que va patir Esquerra a les anteriors eleccions al Parlament de Catalunya.  

Pel que fa al Partit Popular, a diferència de la tendència nacional, ha quedat relegada com a quarta força a la demarcació, això si, millorant els resultats respecte a les eleccions del 2019. Vox també augmenta en xifra de votants i assoleix un 5,72% dels vots. Podemos empitjora i només rep el 3,18% dels vots en aquestes eleccions. Sumar segueix de ben a prop aquesta formació amb un 2,95% dels vots. Sorprèn el 2,18 % dels vots a l’Agrupación de Electores Se Acabó La Fiesta de l’influencer Alvise Pérez, posicionant-se per davant de PACMA i Ciutadans. 

I tot i que les comarques gironines, Catalunya i Espanya no han experimentat la tendència de països com Itàlia, França o Alemanya, on l’extrema dreta ha pujat com l’espuma, la força d’aquestes formacions s’ha fet sentir. Per exemple, a Espanya Vox ha passat de tenir tres diputats a tenir-ne sis. Això se suma a l’entrada dels tres diputats de l’Agrupación de Electores Se Acabó La Fiesta, una formació també amb tendències cap a la ultradreta.

Un dels titulars més alarmants ha estat també la xifra de participació. En aquestes eleccions ha estat molt més baixa que en les que es van celebrar el 2019. Només un 39,59% dels votants ha exercit el seu dret a vot a les comarques gironines. Això contrasta amb el 60,4% de la població cridada a les urnes que no ha anat a votar en aquestes eleccions europees.

La votació al Baix Empordà

Pel que fa al Baix Empordà, la tendència en la votació ha estat semblant a la resta de les comarques gironines, on Junts ha guanyat en una gran part dels municipis. Tot i això, el PSC s’ha imposat en localitats com Sant Feliu de Guíxols, Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, Begur, Palafrugell i Vilopriu.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies