Del 30 de juliol al 9 d’octubre se celebra la XII edició de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs a Palafrugell. La Biennal, un dels festivals de fotografia més antics de Catalunya, ret homenatge a Xavier Miserachs i a la seva generació, i treballa amb l’objectiu d’apropar la fotografia al gran públic.
La XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs organitza 8 exposicions repartides per diferents espais de Palafrugell, i per primera vegada, 1 exposició a Llafranc. A més, compta amb un programa d’activitats paral·leles obertes a tothom, així com visites guiades a públic general -com a novetat, se celebraran tots els dissabtes d’agost- i per a escoles i instituts -a partir de setembre-.
L’edició d’enguany comptarà amb exposicions al Museu del Suro de Catalunya, a l’espai cultural La Bòbila, al Teatre Municipal de Palafrugell, a la Fundació Josep Pla, a la Fundació Vila Casas. Can Mario, a la Biblioteca pública i suma, per primera vegada, l’Espai Fòrum Vitel·la i l’Hotel Llevant de Llafranc.
L’objectiu de la Biennal és el de donar a conèixer el treball de grans figures de la fotografia nacional i internacional, així com donar suport a l’obra de joves fotògrafs. A més, en cada edició descobreix el treball d’un fotògraf anònim de la comarca, gairebé sempre amateur, que sovint sense saber-ho ha documentat la història recent del país.
Dues exposicions inèdites de Francesc Català-Roca
La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs se suma als actes commemoratius de l’Any Francesc Català-Roca amb dues exposicions inèdites d’una figura cabdal de la història de la fotografia del segle XX.
“Dones”, comissariada i produïda per la Biennal, és fruit de la fascinant immersió a l’arxiu de Català-Roca, que al llarg de la seva vida va disparar més de 200.000 fotografies. L’exposició mostra la mirada del fotògraf vers les dones, de totes les edats, i en diferents àmbits i situacions. Una mirada de respecte, admiració i exaltació de la bellesa en l’accepció més àmplia de la paraula. La mostra, que es podrà visitar al Museu del Suro de Catalunya, està formada per 32 còpies vintage i 34 còpies actuals.
A l’exposició “Retrats d’un país. Francesc Català -Roca i Josep Pla”, comissariada i produïda per la Biennal i la Fundació Josep Pla, les fotografies de Català-Roca dialoguen amb els textos de Josep Pla. Una mostra que recupera les narracions fotogràfiques i literàries de Guia de Catalunya, Guia de Mallorca, Menorca e Ibiza, Guia de la Costa Brava i El que hem menjat, on el fotògraf i l’escriptor es complementen per retratar un país. L’exposició, que es podrà visitar a la Fundació Josep Pla, consta de 20 còpies actuals distribuïdes en quatre àmbits, corresponents als 4 llibres de l’escriptor empordanès.
Fotografia portada: Arxiu Català-Roca “Museo del Prado. Sala Velázquez”. Madrid c 1963