16.6 C
Pals
Dijous, 19 setembre 2024
- Publicitat -

La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs descentralitza la programació de la seva 13a edició a Palafrugell

Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs descentralitza la programació de la seva 13a edició a Palafrugell
Loading
/

La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs ja ha inaugurat les 11 exposicions simultànies que formaran part d’aquesta 13a edició, que se celebra en diferents espais de Palafrugell. Mostres ben diverses, totes dedicades a la fotografia, que treballaran temes socials, quotidians, històrics, entre altres. Gran part de les exposicions són inèdites i de producció pròpia. Les diferents exposicions es podran visitar des d’aquest 4 d’agost fins al 13 d’octubre en espais com la Torre de Guaita de Sant Sebastià o el Museu del Suro.

Una de les exposicions destacades serà la que es farà a l’Espai Cultural de la Bòbila a Palafrugell: la primera retrospectiva dedicada a Lee Miller. Aquesta, tal com apunta la directora de la Biennal, Maria Planas, va ser una figura imprescindible del segle XX. Va arribar a ser model, fotògrafa surrealista i una de les primeres dones que es va dedicar a la corresponsalia de guerra. Amb el títol, “El desig de llibertat” la mostra fa un recorregut per totes les facetes que ha presentat aquesta fotògrafa. Maria Planas explica que per diverses circumstàncies personals Lee Miller va passar d’estar davant la càmera a ser al darrere.

Tal com apunta la directora de la Biennal, Miller tenia la capacitat de retratar la figura de la dona i donar-li el protagonsime que durant els anys XX no tenia en situacions, per exemple, de conflicte. Alhora, tenia la capaictat de mantenir aquesta mirada confeccionada pel surrealisme.

I una de les altres exposicions destacades (situada al Museu del Suro), i que treballa amb fotògrafs de l’època de Miserachs, és la primera mostra de Colita a Catalunya després de la seva mort el passat mes de desembre. “Colita. Para un roto y para un descosido” és el títol de l’exposició, que va escollir la mateixa fotògrafa que va iniciar aquest homenatge amb una selecció de les seves imatges més icòniques i d’altres inèdites. Amb temes com els gitanos de l’àrea metropolitana o els artistes de la Nova Cançó són algunes de les instantànies que hi podem trobar de l’arxiu de Colita.

La deslocalització de les exposicions

A més, Maria Planas destaca la resta de mostres que es podran visitar en altres espais de Palafrugell. La Biennal presenta a la Fundació Vila Casas “La Chanca en color (1962-1968)”, de Carlos Pérez Siquier, fotògraf capdavanter en la transformació de la fotografia espanyola dels anys cinquanta i pioner en la utilització del color. Però també es podrà visitar a la Fundació Josep Pla “La meva Mediterrània” del fotògraf Toni Catany. En aquesta mostra es volen recuperar treballs originals fets amb diverses tècniques, acompanyats dels textos de Josep Pla. Ho explica Maria Planas.

Un altre espai destacat és la llibreria Nollegiu Mediterrània, on s’hi pot visitar una mostra del fotògraf Jaques Léonard centrada en els retrats de la comunitat gitana de Barcelona dels anys 50. I amb la voluntat de descobrir arxius fotogràfics desconeguts de la comarca enguany la Biennal presenta “Àlbum d’estiueig (1942-1958)”, una exposició (que es pot veure a la Sala d’exposicions del Teatre Municipal) basada en els àlbums fotogràfics de la família Roig, empresaris tèxtils de Terrassa que els anys quaranta estiuejaven a Llafranc.

Marta Vergonyós Cabratosa serà l’encarregada de guarnir la Torre de Guaita de Sant Sebastià de Llafranc amb la mostra “Blueism: Blau endins”. Aquest és un projecte iniciat fa 15 anys que aborda la introspecció i la relació amb el paisatge a través de fotografies del mar, disparades des del mateix punt de vista, amb una càmera analògica que havia pertangut a Francesc Català-Roca.

En representació de la fotografia més jove, la Biennal programa a la Biblioteca Pública “Paredadors i pedrers, en perill d’extinció. Menorca, paisatge de pedra seca, un patrimoni cultural immaterial de la humanitat amenaçat”, d’Anna Lofi, un treball que vincula territori, natura i tradició tot reivindicant l’art de la pedra seca, i “Jo soc autor”, una petita mostra dels primers projectes sorgits de la nova Escola de Fotografia ERAM de Girona.

Finalment, hi haurà dues exposicions que volen apropar la Biennal al públic general. La primera és “Pala” (Vestíbul del Teatre Municipal), un mural de 320 retrats de diferents col·lectius, perfils i procedències que resideixen a Palafrugell, i que s’han deixat retratar pel fotògraf Lluís Català. I la segona és “De prop”, una mostra al carrer que descobreix la quotidianitat del comerç i negoci de Palafrugell, amb una sèrie d’instantànies en blanc i negre del fotògraf David Garcia.

A més, la Biennal programa activitats complementàries que seran gratuïtes – a part de les visites guiades que s’aniran desenvolupant durant els dissabtes del mes d’agost -. Hi haurà una xerrada del filòsof i professor, Xavier Antich, sobre Lee Miller; o el debat de Sandra Balsells i Emilio Morenatti sobre l’ètica i la pràctica del fotoperiodisme, entre altres activitats.

Apropar la fotografia

Maria Planas reconeix que la voluntat de la Biennal, a part d’organitzar aquestes exposicions i dinamitzar els diversos espais de Palafrugell, és poder acostar la fotografia al públic general. A més, es treballa amb autors que molts cops es desconeixen a nivell general i es posen nom a fotografies que formen part de la història més recent. Alhora es descentralitzen aquestes grans exposicions de grans centres de població com Barcelona, Girona o Madrid. “Palafrugell té la mida idònia per celebrar la Biennal i compta amb espais ideals”, admet Maria Planas.

Les entrades ja estan disponibles a la pàgina web de la Biennal amb un preu de 9 € si es compren en línia o de 10 € si s’adquireixen als diversos punts de venda físics (La Bòbila, la Fundació Josep Pla o la Fundació Vila Casas). Les entrades permeten accedir a les diverses exposicions que hi ha repartides pel municipi.

Temps de lectura: 4 minuts

Més àudios