La Biennal Xavier Miserachs, amb motiu de la seva XI edició, ha editat un recull de fotografies de Pere Palahí. Realitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Palafrugell, sota el títol “Retrats de felicitat efímera” mostra imatges de la vida quotidiana de Palafrugell entre els anys 1928 i 1939.
Pere Palahí és un dels protagonistes de les exposicions de la Biennal d’enguany. Amb el títol, “Retrats de felicitat efímera (1928-1939)”, l’exposició ens apropa el teixit social de l’Empordà dels anys trenta. Comisariada per Enric Bruguera, mostra una selecció d’imatges inèdites, escollides d’entre els més de 4.000 negatius i plaques de vidre dipositats per la família del fotògraf a l’Arxiu Municipal de Palafrugell. L’exposició ocupa dues seus: el Teatre Municipal i la Biblioteca Pública de Palafrugell.
Banquer de professió i fotògraf d’afició, Pere Palahí va documentar el teixit social i humà de l’època: retrats, banyistes, pescadors, convilatans i fotos de família. L’exposició i el recull mostren la ingenuïtat i felicitat del fotògraf i dels retratats -d’aquí el títol de la mostra-, la joventut, la popularització de l’art de la fotografia, l’època d’entreguerres, la llibertat de la Catalunya republicana i la natura de l’Empordà. Instantànies que ens apropen a un temps de felicitat perduda.
El recull es pot comprar per 5 € al Teatre Municipal. Amb el número 7, s’inclou dins la col·lecció Fotografia Local de l’Arxiu Municipal de Palafrugell
XI edició de la Biennal de fotografia Xavier Miserachs
La Biennal de fotografia Xavier Miserachs, que se celebra de l’1 d’agost a l’11 d’octubre a Palafrugell, organitza 5 exposicions en diferents espais del municipi, un programa d’activitats complementàries gratuïtes i visites guiades per a escoles i públic general.
En aquesta XI edició, la Biennal compta amb l’exposició “Con la boca abierta”, de Cristina García Rodero, una de les fotògrafes més importants del país i la primera dona espanyola acceptada a la prestigiosa agència de fotoperiodisme Magnum Photos, i amb l’exposició inèdita “Després de tot”, de Leopoldo Pomés, un any després de la seva mort.
A més, la Biennal organitza l’exposició “Josep Pla vist per Eugeni Forcano”, el reportatge que el fotògraf va fer a l’escriptor el dia del seu 70 aniversari; l’exposició “Retrats de felicitat efímera (1928-1939)”, de Pere Palahí, que va documentar el teixit social de l’Empordà dels anys trenta, i la mostra exterior instal·lada en diferents parets del centre del municipi “Nusatrus”, de Lluís Català, una sèrie de retrats que conformen el paisatge humà de Palafrugell.