Ja fa 10 anys que els dimecres de juliol se celebra el cicle de concerts de la Bisbal d’Empordà: consolidat als exteriors Terracotta Museu i mantenint el vàlid acrònim fITM que l’ha acompanyat als Jardins de Torre Maria i al Teatre Mundial ben vàlid, aquest dimecres arrenca amb un cartell a l’alçada d’un 10è aniversari del Festival Internacional del Terracotta Museu que es presenta d’allò més eclèctic, amb propostes que van de la rumba a l’ska, passant pel rock, el pop, la cúmbia, el reggae o el punk.
A més a més, recuperant les condicions d’abans de la pandèmia, les diverses varietats estilístiques també convidaran a ser concerts ballables en els quals el públic podrà decidir si vol romandre assegut a les seves cadires, o bé ballant a peu d’escenari. El tret de sortida d’aquest dimecres es preveu explosiu, amb dos emblemes de cadascun dels gèneres de la vetllada: l’autèntica rumba catalana de la Vila de Gràcia, amb Arrels de Gràcia; i bullerengue, amb els hereus de la llevadora del gènere Petrona Martínez: Herederos de Petrona. Tot, amenitzat per l’eclèctic DJ Diego Armando, alter ego del bisbalenc Xavier Riembau.
Los Herederos de Petrona procedents de Colòmbia que obriran el cicle a ritme de bullerengue. Conformat pels fills de la gran cantadora del Carib colombià, Petrona Martinez, són de gira i passaran per la Bisbal per portar-hi tot el seu llegat caribeny amb la potència dels seus cants i tambors.
El bullerengue és un gènere musical procedent del Carib colombià que es caracteritza per ser un ball cantat d’indubtables ancestres africans conservat per tradició oral, cantat principalment per dones grans i instrumentat amb tambors artesanals tradicionals.
D’altra banda, Arrels de Gràcia, tal i com el seu nom indica, té els seus orígens al barri on els gitanos i la rumba es van enamorar per crear un gènere musical únic i festiu: la rumba catalana. La rumba gitana més autèntica del moment.
Com a hereus d’aquesta tradició, Arrels de Gràcia disposa d’un ampli repertori de temes propis i una llarga trajectòria, convertint-se en un dels màxims exponents de la rumba actual.
I és que el cartell d’enguany desborda estils combinant artistes internacionals amb propostes de proximitat: New York Ska Jazz Ensemble, Mourn o Inspira, Les Cruet, Yaunest o Espardenya Crew. Un any més, cada dimecres de juliol, doble ració de concerts, servei de bar i sopars a la fresca, tornaran a omplir els exteriors del Terracotta Museu.
El Festival Internacional del Terracotta Museu, que ja ha esdevingut una cita imprescindible de l’estiu a les comarques gironines, que referma la seva aposta per programar als dimecres fent una apel·lació directa a la gent del territori i defugint dels caps de setmana farcits de propostes arreu de la comarca.
Tal com ja es va fer l’any passat es poden adquirir entrades anticipades per cada dimecres a 10 euros (a taquilla en val 12), alhora s’ofereix un abonament de 32 euros per assistir-hi tots els dimecres. Ja estan disponibles a través del web del fITM: www.fitm.cat.
Cartell divers i nits temàtiques
«Una nit de world music, una nit de pop, una nit de rock i una nit d’ska: seria una bona manera de resumir el cartell d’enguany», ha explicat Laura Yepes. I és que enguany és ben així: la primera nit arrencarà el 6 de juliol amb Los Herederos de Petrona, fills de la Petrona Martínez procedents de Colòmbia que obriran el cicle a ritme de cúmbia, seguida de una bona dosi d’autèntica rumba catalana procedent de la Vila de Gràcia i una eclèctica sessió a càrrec de DJ Diego Armando, alter ego del bisbalenc Francesc Xavier Riembau, present a tots i cadascun dels cartells del fITM.
El segon dimecres, 13 de juliol arrencarà amb Yaunest, cantautor i vocalista empordanès que ha publicat el seu primer EP ‘Wonder Room’ amb Foehn Records; i continuarà amb la presentació del nou disc d’Inspira, grup de culte de l’escena barcelonina amb Jordi Lanuza al capdavant. Continuarà el dimecres 20 de juliol amb una nit d’allò més rockera amb Les Cruet, procedent del Montseny, descarregant tota l’energia dels seus darrers nous singles; i l’alt voltatge de Mourn, el grup català que va irrompre a l’escena l’any 2014 i essent menors d’edat van fitzar pel segell americà CapturedTracks: després d’haver actuat per mig continent, arribaran al fITM.
Clourà el dimecres 27 de juliol de la manera més skatalítica: amb els llegendaris New York Ska-Jazz Ensemble, compacte bloc amb milers de concerts a les seves espatlles amb el seu directe explosiu i imprescindible pels amants del reggae, l’ska i la música negra en general; amanit per una exquisida sessió del col·lectiu jamaicanòfil empordanès Espardenya Crew, acompanyats del PD Parals.