Fotografia: Anna Pascual
La Bisbal d’Empordà no renuncia a la seva Festa Major (del 14 al 18 d’agost). Tot i les condicions imposades per la Covid-19, l’Ajuntament de la Bisbal ha decidit tirar endavant una festa adaptada a les circumstàncies que va començar amb la retransmissió per streaming del trencament del càntir. Mascareta, distància i venda d’entrades per a les activitats són els tres pilars fonamentals d’una Festa Major tan particular.
Els actes
Carles Puig, regidor de Cultura de la Bisbal, ha explicat que a l’Ajuntament tenen clar que una de les seves obligacions és “vetllar per la cultura”, i que és per això que es va decidir mantenir la festa i buscar la manera de poder tirar endavant alguns dels actes. Tot i que és cert que algunes de les activitats més esperades però també multitudinàries de la Festa no es poden celebrar aquest any, com ara la Cercavila (Geganters) o la Promenade du Dragon (Els Dracs), el cartell compta amb més de trenta actes que s’han adaptat o que es fan per primera vegada.
Des de música electrònica al Festival Pulse fins a les havaneres de Peix Fregit passant per Cesk Freixas, el cartell de la Festa està ple de concerts a l’aire lliure per a tots els gustos. Una novetat d’aquest any són precisament les Nits a la Fresca dels Voltors, una sèrie de concerts al Parc Infantil 8 de Març d’artistes com El Último Veneno o Mazoni.
Els Dracs han hagut de renunciar a algunes de les seves activitats, entre elles segurament una de les més famoses: el Correfoc. Per una altra banda, però, el que sí que s’ha pogut celebrar és el vintè aniversari de La Tronada. El dia 17 també es mantenen el Ball de Dracs i la Bisbal tancarà la festa el dia 18 d’agost amb un Castell de focs (24 h).
Les mesures: venda d’entrades i begudes higièniques i sostenibles
El coronavirus exigeix un control molt més estricte als actes d’aquest any i, a part de la distància i les mascaretes obligatòries, també s’ha de controlar el nombre de persones que hi assisteixen (amb un màxim de 250). És per això que s’ha decidit vendre entrades per a totes les activitats a un preu de 2 €. D’aquesta manera, qui vulgui anar a alguna activitat, haurà d’haver comprat l’entrada abans (per a més informació sobre els punts de venda de les entrades podeu consultar la web de l’Ajuntament).
Això sí, Carles Puig explica que el que va començar com una mesura per tenir més control dels actes ha evolucionat cap a una manera d’ajudar molta gent. I és que els diners que s’aconsegueixin amb les entrades es destinaran a tres projectes socials de la Bisbal: el repartiment d’aliment de Càritas, el Projecte d’acompanyament a gent gran que viu sola i l’Associació de Veïnes i Veïns del Barri del Convent.
Una altra de les peculiaritats d’aquesta Festa Major té a veure amb les begudes. Com a mesura d’higiene, aquest any no es poden fer servir els gots reutilitzables que podien retornar-se a les barraques, de manera que s’ha hagut de buscar una alternativa. Enlloc d’apostar pels gots de plàstic d’un sol ús, l’Ajuntament ha decidit utilitzar gots biodegradables, respectuosos amb el medi ambient. Se n’han comprat 10.000 i són els que faran servir les entitats.
De moment, un balanç positiu
Després de dos dies de Festa, Carles Puig, regidor de Cultura, assegura que no hi ha hagut problemes i que les mesures s’han respectat tant per part de les entitats com per part de la gent.
Una Festa ben diferent, una Festa sense les seves activitats més especials i amb el passeig Marimon Asprer buit, però que és possible gràcies a l’esforç de les entitats bisbalenques i l’Ajuntament. Aquest any, com sempre, la Bisbal d’Empordà acomiadarà la Festa cantant “passi-ho bé i fins l’any que ve”, però esperant que l’any que ve la puguem tornar a viure com sempre.