[VÍDEO] La Bisbal d’Empordà inaugura el carrer Frederica Montseny

Ho va acordar al febrer de l’any passat la Comissió del Nomenclàtor de l’Ajuntament de la Bisbal: que la carretera de Cruïlles passés a dir-se carrer Frederica Montseny.

Vídeo de Xevi Codolà i fotografies d’Anna Pascual

Ho va acordar al febrer de l’any passat la Comissió del Nomenclàtor de l’Ajuntament de la Bisbal: que la carretera de Cruïlles passés a dir-se carrer Frederica Montseny. Després, el 25 de maig, ho va aprovar el Ple municipal de l’Ajuntament de la Bisbal amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC, CUP i En Comú Guanyem), les abstencions de PSC-Independents per la Bisbal CP i Tots x la Bisbal i els vots en contra de Compromís per la Bisbal-Junts per Catalunya. Finalment, ahir, diumenge 24 d’abril, es va fer l’acte inaugural del carrer Frederica Montseny.

L’acte d’homenatge, organitzat per l’Ajuntament i el Grup de Dones de la Bisbal va arrencar dissabte de Sant Jordi, al vespre quan el Teatre Mundial va acollir una l’obra de teatre ‘Cent dies i cent vides’, que fa referència a la part més humana i personal de Montseny i que va culminar amb un col·loqui amb Dolors Marin (Doctora en Història i investigadora dels moviments socials) i Gambier Esgleas, net de Frederica Montseny, que va destacar la sensibilitat i l’encert del tractament del text dramatúrgic. Diumenge va continuar a partir de les 11.30 h, amb la xerrada ‘Frederica Montseny: entre l’escriptura i l’activisme’, a càrrec de Dolors Marin. Va ser a les 12.30 h quan Clàudia Cabero va fer una actuació musical amb cançons de l’època. Finalment, a les 13 h, es van traslladar al carrer Frederica Montseny on es va fer la descoberta de la placa.

La proposta de rebatejar el carrer Carretera de Cruïlles com a carrer Frederica Montseny es va fer per la proximitat amb el CAP Doctora Casponsa, ja que Montseny va ser Ministra de Sanitat. Frederica Montseny (1905-1994), escriptora des de la seva joventut, va combinar aquesta tasca amb l’activisme polític i la defensa d‘un sindicalisme de classe lligat a l’anarquisme. Va destacar com a propagandista i política als anys trenta a Catalunya i el 1936 fou nomenada Ministre de Sanitat i Assistència Social al govern republicà de Largo Caballero. A l’exili francès i després de moltes vicissituds es va encarregar de mantenir i difondre la memòria llibertària.

Noms de dona als carrers de la Bisbal d’Empordà
La Comissió de Nomenclàtor de l’Ajuntament de la Bisbal, que es va constituir el 12 de març de 2014, seguia l’exemple d’altres ciutats i intentava solucionar les mancances de procediment i d’unificació de criteris. El funcionament de la Comissió i les pautes que s’havien de seguir per proposar i triar els noms de les vies i els espais ciutadans va quedar establert amb l’aprovació del seu Reglament que es va presentar als seus membres el 21 d’abril del 2015 i va ser aprovat pel Ple. Si bé temps enrere, la presència de noms de dona a carrers, places, espais ciutadans o centres públics, continuava sent gairebé testimonial i tampoc quedaven representades les professions que tradicionalment han dut a terme les dones, d’ençà el 2007, en el nomenclàtor bisbalenc s’han posat set noms de dones que amb les dues que hi havia representen un total de 9. La Comissió de Nomenclàtor La Comissió de Nomenclàtor treballa per trobar vies, espais i equipaments que poden ser susceptibles de nous noms o modificacions per tal de continuar el camí cap a la paritat.

Vídeo de Xevi Codolà, publicat per l’Ajuntament de la Bisbal:

Fotografies d’Anna Pascual: