L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha arribat a un acord amb Aigües de Barcelona (AGBAR) per liquidar el contracte que es va declarar nul el 2010 i pel qual la companyia exigia una indemnització de 2,5 milions d’euros. El pacte entre el consistori i Agbar contempla que no es pagarà res per la liquidació i també que l’empresa retirarà les demandes que té interposades contra l’Ajuntament de la Bisbal. L’acord caldrà que s’aprovi al ple d’aquest octubre, però ja és segur que tirarà endavant amb els vots favorables de l’equip de govern PSC, Junts i Tots per la Bisbal. Això donarà via lliure a licitar el nou contracte pont, que l’Ajuntament vol fer per dos anys prorrogables, i que serà previ a la municipalització del servei d’aigua.
Si el ple d’aquest octubre ho aprova, la Bisbal d’Empordà posarà fi a anys de conflicte judicial amb Agbar -abans Sorea- pel contracte d’aigua que es va declarar nul el 2010. Inicialment la companyia demanava 4,5 milions d’euros com a compensació per una sèrie d’actuacions que considerava que l’Ajuntament havia d’abonar. Després d’unes negociacions, aquesta xifra va rebaixar-se als 2,5 milions, però, finalment, el consistori i la companyia han acordat liquidar el contracte, sense que l’ajuntament hagi d’abonar res.
A més, Agbar també es compromet a retirar les demandes contra el consistori. En aquest sentit, l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Òscar Aparicio, celebra que “els veïns no hagin de pagar” i reconeix que per a la ciutat és “molt important passar pàgina” en un tema que feia catorze anys que s’arrossegava.
L’acord entre la Bisbal i Agbar, però, ha de passar pel ple, si bé ja té assegurats els vots favorables de l’equip de govern que formen el PSC, Junts i Tots per la Bisbal. El batlle, però, espera que l’oposició (ERC i la CUP) també donin suport al pacte i destaca que és una “gran notícia” per a la ciutat.
“El fet de tancar a zero és una gran notícia i la veritat és que hi ha hagut moltes converses darrerament per poder fixar un acord històric que ens mermava l’hisenda de la ciutat”, ha destacat Aparicio. L’alcalde ha assenyalat que “no entendria” que l’oposició no se sumés a l’acord que han aconseguit i ha deixat clar que “era impossible” que es tanqués amb un pacte en què la companyia acabés indemnitzant la ciutat.
Aparició destaca que es tracta d’un tema “sensible” i que “calia resoldre” des de feia temps. En aquest sentit, destaca que la companyia demanava inicialment una compensació de 4,5 milions d’euros per qüestions com el benefici industrial, que es va rebaixar a 2,5 i que, finalment, “s’ha aconseguit tancar a zero”. “Estem molt satisfets”, ha conclòs.
Municipalització de l’aigua
Si finalment l’acord amb Agbar tira endavant, el govern municipal tindrà via lliure per licitar un contracte pel servei d’aigua a una empresa. Es tracta d’un contracte pont de tres anys amb dues pròrrogues d’un any més cadascuna i que ha de servir perquè el municipi enllesteixi tot el necessari per poder tenir a punt la municipalització del servei d’aigua a la Bisbal.
En aquest sentit, la capital del Baix Empordà ja ha començat a fer les inversions necessàries per tirar endavant la municipalització del servei. Així, destaca Aparicio, els pressupostos d’aquest any contemplen una partida de 730.000 euros -prop del 70% de la inversió total prevista- a la millora de la xarxa. Una xarxa que es troba en mal estat, ja que el manteniment ha estat mínim els darrers anys per un conflicte judicial.
Aparicio assenyala que amb tots els informes favorables que tenen a sobre la taula “queda clar que la millor opció” és municipalitzar el servei. La idea, explica l’alcalde, és fer-ho “el més aviat possible”, però confia en què amb els tres anys de contracte pont n’hi hagi prou i no s’hagin de fer efectives les pròrrogues.