L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà aprovarà en una sessió plenària extraordinària aquest dimarts, les noves ordenances fiscals per a l’any vinent. La proposta promou la congelació de l’impost de béns immobles, una mesura que, segons el consistori, vol evitar una major pressió fiscal sobre els propietaris i contribuir a l’estabilitat de les despeses familiars en un context d’increment de l’índex de preus de consum, que s’ha situat prop del 5% en dos anys.
L’alcalde de la ciutat i regidor d’Hisenda, Òscar Aparicio, ha expressat que l’objectiu de l’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya, Compromís-Junts i Tots per la Bisbal, és “fer una gestió econòmica rigorosa sense incrementar els impostos municipals”. Aparicio ha recordat que l’any passat es va aplicar una rebaixa del 2,6% en l’impost de béns immobles, fet que ha suposat una disminució del rebut per a la ciutadania. Amb aquesta congelació per al 2025, el descens acumulat suposa un estalvi global del 7,7%, en comparació amb la inflació.
El govern local calcula que la congelació de l’impost de béns immobles suposarà un estalvi anual de prop de 40 euros per als contribuents, amb una mitjana de pagament d’uns 545 euros per habitatge. Tot i això, aquesta rebaixa s’ha traduït en una disminució d’ingressos de prop de 200.000 euros per a les arques municipals en dos anys. Per fer-hi front, l’Ajuntament ha optat per reduir costos supèrflus i negociar millors condicions amb proveïdors, garantint el manteniment dels serveis municipals.
En la mateixa línia de contenció, la resta de taxes municipals es mantindran estables. Només la taxa d’escombraries experimentarà un increment del 2,6%, després que l’any passat es congelés. Aquest augment es traduirà en una pujada de 4 euros anuals per als habitatges d’ús residencial, amb quotes que oscil·len entre els 150 i els 191 euros anuals segons el tipus d’immoble.
L’Ajuntament també ha decidit conservar el coeficient màxim aplicable al 10% dels immobles amb major valor cadastral, en compliment dels criteris d’equitat que permet la normativa estatal. Aquesta mesura, aplicada per primer cop l’any passat, contribueix a una distribució més justa dels impostos segons la capacitat econòmica.