16.5 C
Pals
Dissabte, 23 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

La calor bat rècords a la comarca i arriba als 43,8 graus a la Bisbal d’Empordà

Les temperatures més elevades s’han enregistrat al quadrant nord-est català, especialment a l’interior de l’Empordà

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Aquesta setmana el Meteocat ha emès un avís d’alerta màxima de calor per aquest dimarts, i les temperatures al Baix Empordà ja han superat els valors que són habituals per aquesta època de l’any. Concretament, a l’estació de la Bisbal d’Empordà s’ha arribat als 43,8 °C aquest migdia.

El físic i home del temps de Ràdio Capital, Albert Aparicio, afirma que, tot i que en global “l’estiu passat va ser més càlid”, enguany hi ha pics de calor que s’allarguen dos o tres dies que deixen “xifres rècord”. Per això, avui a la Bisbal d’Empordà, per exemple, s’ha arribat als 43,8 °C , igualant l’antic rècord de tot Catalunya que es va produir el 2019 a Alcarràs. A nivell de Catalunya, aquesta efemèride ha quedat eclipsada per la temperatura assolida al pantà de Boadella d’Empordà, 45 °C.

Albert Aparicio explica que “les temperatures més elevades s’han enregistrat al quadrant nord-est català, especialment a l’interior de l’Empordà, perquè en aquesta àrea el vent que bufava era garbí reescalfat, vent de component sud-oest, fins i tot de component més oest-sud-oest i al ser aire que en aquesta àrea arriba més sec, de recorregut més terrestre i no marítim, permet que la temperatura es dispari cap amunt”. A més, afegeix que “aquest vent impedia que la marinada, que és vent més humit i suavitza la temperatura a la costa, pogués arribar gaires quilòmetres endins, i en el cas de la Bisbal d’Empordà quan s’ha produït el rècord de gairebé 44 ºC la humitat relativa de l’ambient estava per sota el 15%”.

I tot i que aquesta xifra assolida avui a la capital de la comarca, Albert Aparicio reconeix que seria difícil tornar a batre un rècord tan excepcional de forma consecutiva. Tot i això, destaca que enguany ens trobem en un període més càlid a escala global i cal afegir-hi també les conseqüències de l’episodi del Niño (un episodi que afavoreix una temperatura mitjana més alta).

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La DO Empordà distingeix l’enòleg Simó Serra i els col·lectius La Cuina del Vent i Cuina de l’Empordanet

Des del 2015, els premis Lledoner d’Or i Bacus Emporità reconeixen figures clau en el sector vinícola i gastronòmic.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -