Ja fa dies que diverses institucions meteorològiques com el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) o fins i tot serveis europeus com Eumetnet, ens alerten d’un escenari de temperatures extremes que comencem a patir aquesta setmana.
Som a finals de juny, encara queden dies per la teòrica època canicular, però el cert és que l’Empordà, i bona part central del continent europeu, patirem temperatures extremes que poden arribar a ser rècords.
LES CAUSES
Aquestes dates de juny són les de més hores de radiació solar de l’any, on la incidència és més perpendicular a la Terra. Ens trobem en una zona de pressions que oscil·len entre una baixa tèrmica relativa i una petita zona d’altes pressions que impulsa un flux d’aire càlid provinent del continent africà. I finalment la persistència, aquesta situació prolongada en el temps i la manca de “ventilació” contribueix a fer augmentar progressivament, dia a dia, una mica més la temperatura.
En la figura superior observem com la temperatura de l’estrat de l’atmosfera lliure més proper a la superfície (850hPa o 1.500 m d’altura), mostra una anomalia de més de 10ºC respecte la mitjana climàtica (línia vermella sòlida), fent que en superfície acabem obtenint temperatures de més de 35ºC entre dijous i divendres a l’Empordà.
La següent animació mostra l'evolució de la temperatura prevista a uns 1.500 metres. A partir de dijous serà quan la massa d'aire serà més càlida. #onadadecalor pic.twitter.com/fcNNxurARK
— Meteocat (@meteocat) June 25, 2019
ELS EFECTES A L’EMPORDÀ
No sols patirem temperatures màximes molt elevades, sinó que a la costa, tot i que poden quedar més suaus (30-32ºC) la xafogor serà molt acusada, i les nits seran tropicals, és a dir, no es baixarà dels 20ºC, dificultant poder descansar i dormir sense l’ajuda de ventiladors o climatitzadors.
De fet, el vent influenciarà molt quins valors de temperatura s’assoleixin, doncs un component més de sud, sud-est (la marinada) farà pujar la humitat (més xafogor), però esmorteirà la temperatura màxima; mentre que un canvi de vent cap a ponent, pot ser nefast, inhibint la marinada, disparant més la temperatura i fent baixar perillosament la humitat, alhora que augmentant el risc d’incendis.
El SMC ja ha activat un avís alt per perill de calor a l’Empordà i preveu que aquesta situació es prolongui fins el cap de setmana.
Recordem que perquè un episodi de calor extrem es consideri onada de calor, cal que com a mínim durant 3 dies consecutius es superi el percentil 98 de temperatura màxima d’aquell lloc segons els criteris del SMC.
Faltaba una invitada a la fiesta del #calor: la calima o polvo en suspensión subiendo por la chimenea térmica del este de España. #OlaDeCalor pic.twitter.com/4YX5FZQ6Ro
— Irene Santa (@IreneSanta_) June 25, 2019
A més a més, durant aquest episodi de calor ens acompanyen també partícules de pols en suspensió provinents d’Algèria. Aquesta pols a part d’enterbolir el cel amb un aspecte calitjós, és perjudicial per la salut de les persones, ja que les micro-partícules PM2.5 i PM10 que la formen penetren al nostre sistema respiratori i també circulatori, essent especialment sensibles les persones amb patologies cardiorespiratòries.