Ceramistes i responsables municipals han visitat aquests dies la fira anual Cèramica que es celebra a la localitat toscana de Montelupo Fiorentino, una de les més importants a Itàlia d’artesania vinculada a la terrissa, i que tradicionalment ha estat el centre de producció de ceràmica més important de la ciutat de Florència. En el transcurs de la visita es van reunir amb representants del col·lectiu de ceramistes, una trobada que s’emmarca en el projecte europeu COOP’ART que té per objectiu el foment de la artesania pròpia de les regions europees que en formen part, i també van visitar el majestuós Museu della Ceramica, que es troba en la mateixa localitat.
La Bisbal d’Empordà és un dels catorze socis del projecte comunitari pensat per fomentar l’artesania
En les reunions preparatòries de la candidatura s’havia acordat incloure un estudi que permetés establir un nou model de fira de ceràmica per a la ciutat pel 2020. Aquest estudi es va presentar el gener passat a la Bisbal, i recull un conjunt de bones pràctiques en esdeveniments firals de ceràmica a nivell europeu així com la realització d’una visita tècnica de prospecció a dos d’aquests esdeveniments firals o culturals identificats en l’estudi, un d’ells Cèramica.
La fira Cèramica va néixer fa 27 anys amb l’objectiu de rellançar la tradició mil·lenària i esdevé un espai on es pot aprendre, compartir i cooperar amb altres professionals del sector. Durant tres dies, es converteix en l’escenari on cada any empreses locals, experts de la indústria i artistes de renom nacional i internacional es troben amb el públic potencial i comparteixen coneixements i experiències.
La ciutat que acull la fira Montelupo Fiorentino és una ciutat de la Toscana italiana situada a 35 metres sobre el nivell del mar, una superfície de 25 quilòmetres quadrats i uns 13.000 habitants, característiques totes elles força similars a la Bisbal. També com succeeix a la capital del Baix Empordà, la ceràmica és un dels sectors econòmics més importants per la localitat toscana, tant a nivell d’activitat econòmica com d’identitat territorial i atractiu cultural i turístic.